kittens

Als een kitten geboren is: wat gebeurt er daarna?

Lees hieronder verder en volg de belevenissen van de 5 kittens en hun moeder in onze opname. Ons plan is ze gedurende 8 weken bij ons te houden en een goed adres voor de kittens en de moeder te zoeken.

We zullen beschrijven hoe het gaat met kittens nadat ze geboren zijn. Met behulp van foto’s zullen we alles toelichten.

We beschrijven wanneer de ogen open gaan en wanneer de navelstreng opdroogt. Tevens zullen we het over het geboortegewicht hebben en hoeveel een kitten per dag groeit. De gewichtstoename van onze kittens hebben we elke dag bijgehouden.

Ook worden vragen beantwoord als “Welk soort voer moet ik geven?” en “Wanneer moet ik de kittens en hun moeder ontwormen en vaccineren?”.

Gedurende de eerste weken van hun leven maken kittens een aantal fases door. We zullen aangeven wat voor een periodes kittens meemaken: variërend van alleen maar liggen, tot beginnen met lopen en wanneer ze gaan reageren op hun omgeving.

Hieronder kunt u lezen wat deze fases zijn en betekenen voor het opgroeien.

Binnenkort zal meer volgen, kom geregeld terug voor een update van de belevenissen van de kittens in de opname.

De neonatale fase: 0 – 14 dagen leeftijd

De overgangsperiode: 2 – 3 weken leeftijd

De eerste socialisatiefase: 3 – 7 weken leeftijd

De tweede socialisatiefase: 7 – 14 weken leeftijd

14 weken tot 6 maanden leeftijd

6 maanden tot 1 jaar leeftijd

de neonatale fase: 0 – 14 dagen leeftijd

 

Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
We hebben van onze kittens een groeischema bijgehouden.

Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

Op ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open. Zie hieronder enkele kittens met hun ogen open.

Dit is een cypers poesje Dit is een cypers katertje Dit is een zwart poesje

We hebben drie poesjes en 2 katertjes in de opname. Zeker als de kittens jong zijn kan het voor een eigenaar lastig zijn om het goede geslacht te bepalen. Er moet goed op de afstand tussen de anus en de plasbuis worden gelet. Voor meer informatie wat betreft het sexen der kittens

Welk soort voer moet je geven:

Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt. Om melk te kunnen geven heeft ze veel energie: dus voer nodig. De moederpoes moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben (dit heet ad lib voeren). Het beste is om de moederpoes al vanaf 2/3 van de dracht op kittenvoer over te zetten. Gedurende het einde van de dracht en tijdens het zogen krijgt ze dan het geschikte voer. Een extra voordeel is dat, zodra de kittens vast voer gaan eten, ze gelijk mee kunnen gaan eten met hun moeder.

De dierenarts van Hills’ had tijdens zijn bezoek aan ons de kittens en hun moeder gezien. Hij vond het geweldig dat wij de kittens opvingen en heeft ons voorzien van kittenvoer, waarvoor onze dank.

Helaas blijkt een van onze kittens een flatchest te hebben. Het is zelfs in een dermate ernstige mate dat het kitten ademhalingsproblemen heeft en het blijft duidelijk achter in de groei.

Het kitten met de flatchest blijft ten opzichte van zijn broertjes en zusjes erg achter. We voeren het bij met kittenmelk (KMR) met behulp van een speentje dat speciaal geschikt is voor dit soort kittens. Ook leggen we dit kitten geregeld bij een tepel zodat het kan gaan drinken bij moeders.

 


De overgangsperiode: 2 – 3 weken leeftijd 

 

De moederpoes is een geweldige moeder. Ze verdedigt de kittens met verve. Als er andere katten in het hok naast haar zitten gromt ze gevaarlijk. Dit doet ze ook als er honden langskomen die naar haar zin te dicht bij het hok komen. Ze is voor ons enorm lief geworden en laat zich graag kroelen en aanhalen.

We hebben gelukkig voor 3 poesjes al een eigenaar gevonden en proberen voor de moederpoes en de andere kittens nog een eigenaar te vinden.
Er komt meer kracht in de pootjes en de kittens gaan wat meer rondkruipen en worden wat minder afhankelijk van de moeder. Ze gaan steeds beter horen en zien.Helaas krijgt het flatchest kitten steeds meer problemen en na 2,5 week bijvoeren met speen en sonde zie je dat het lichaamsgewicht nog maar de helft is van hetgeen de andere kittens wegen. Het in de goede vorm drukken van de borstkast van het kitten werkt niet, aangezien de onderkant van de borstkast naar boven steekt. Hierdoor is de normale vorm door intapen, niet te verwezenlijken.
We vinden het heel erg jammer, maar moeten helaas besluiten om het kitten in te laten slapen aangezien het geen toekomst heeft.

Het gaat ons erg aan het hart, maar we pakken ons tesamen en gaan hieronder verder met de beschrijving van de belevenissen van de andere kittens.

Inmiddels heeft zich er iemand gemeld die een kitten zoekt en deze eigenaar denkt erover na of ze de moederpoes erbij neemt.

Met 2-3 weken leeftijd komen de eerste tandjes door. Lees verder voor een beschrijving van welke tand of kies na hoeveel weken doorkomt.

Hills' kittenvoer, blik en brok

Op de leeftijd van 3 weken gaan ze naast de melk van moeders wat vast voer erbij eten. Het beste kan een papje gemaakt worden van kittenblikvoer gemengd met kunstmelk.

 

De eerste socialisatiefase: 3 – 7 weken leeftijd

 

Op de leeftijd van 3 weken gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Het lopen gaat nog wat onwennig. Ze vallen vaak om.

Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten en, belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen katten 2x per jaar te ontwormen.

Informatiefolder over wormenVoor meer informatie over wormen en wat voor gevolgen een worminfectie voor uw huisdier en u kan hebben kunt u onze wormenfolder lezen.
lees verder ….

Vanaf 5 weken leeftijd wordt de moederzorg minder en zal de moeder steeds meer afstand nemen van de kittens. moederpoes wil steeds vaker het nestje verlaten en de benen strekken in de praktijk.

Op 6 weken leeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

Er moet ook veel geslapen worden.
 

De eigenaar die de moederpoes en het kitten wilde ziet ervan af.
Anja Engels die jaren geleden voor ons gewerkt heeft zag de kittens tijdens het bezoek aan onze praktijk. Zij wil de moeder en het kitten mee naar Zeeland nemen waar ze woont. We hebben dus alle kittens en de moeder kunnen plaatsen!

Vanaf 4 weken spelen de kittens vooral met elkaar en met de moeder.

In het begin bestaat het spel vooral uit slaan met de voorpootjes maar als de coördinatie beter wordt gaat dit over in stoeien en bijten.

Vanaf de leeftijd van 4 weken zullen de kittens het poepen en plassen steeds meer onder controle krijgen. Ze gaan actief gebruik maken van de kattenbak, ze doen de moeder na en u hoeft ze dit nauwelijks te leren. Eventueel kunt u ze helpen door ze na het eten op de kattenbak te zetten. Deze fase is erg belangrijk voor het socialiseren van de kittens.

Als zij geregeld door mensen worden opgepakt zullen ze in de maanden erna minder angst hebben voor vreemde mensen of voorwerpen, meer spelen en meer spinnen en kopjes geven.

In deze periode is het ook belangrijk om kittens kennis te laten maken met andere diersoorten waarmee ze later moeten samenleven.

Op 4 weken leeftijd worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd.

Het ontwormen van kittens en hun moeder

Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beinvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. De moeder moet tegelijk met de kittens een ontworming krijgen.

 

 

  Kitten 

4 wkn 

6 wkn 

8 wkn 

4 mnd 

6 mnd 

Ontwormen 

 

De tweede socialisatiefase: 7 – 14 weken leeftijd

 


Er wordt goed gegeten van het blikvoer. de brokjes beginnen ze langzamerhand ook aan te wennen. We hebben deze eerst verweekt gegeven. Ook harde brokjes zie je ze af en toe pakken.

7 weken is de wettelijke speenleeftijd. Dat wil zeggen dat de kittens volgens de wet weg mogen bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Ons advies is om de kittens op 8-9 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan.

Ze gaan steeds meer op onderzoek uit.

Op 8 wekenleeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

Op 9 weken leeftijd worden de kittens voor het eerst gevaccineerd.

Onderstaand schema is ons basis vaccinatieschema.

 

 

 

Jonge kat

 

Volwassen kat

 

9 wkn 

12 wkn 

1 jaar 

2 jaar 

3 jaar 

4 jaar 

Etc. 

 

       

 

 

 

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

 

 

 

De kittens spelen veel met elkaar.


Spelen met het kitten

Op de leeftijd van 9-14 weken is er veel behoefte aan sociaal spel wat de periode geschikt maakt om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Voor het opbouwen van de sociale band tussen eigenaar en kitten is het goed om samen te spelen. Vanaf de leeftijd van 12 weken wordt het sociale spel met eigenaar of andere katten steeds minder en spelen ze meestal alleen nog met speeltjes.

Hoe te spelen met een kitten?
Als je agressieproblemen van kat naar mens voorkomen is het belangrijk om het kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Al het spelen moet gebeuren mat speeltjes. Bijt of krabt het kitten de eigenaar dan moet deze het spel direct stoppen door weg te lopen of het kitten te negeren.


Helaas de kittens gaan naar hun nieuwe eigenaar.
Het katertje gaat met een van de zwart witte poesjes in Amersfoort wonen. Het andere zwart witte poesje gaat naar Harmelen. En mama en het laatste kitten gaat in Zeeland wonen. We zullen ze missen. Gelukkig sturen de nieuwe eigenaren ons foto’s toe en we zien enkele nog voor de vaccinatie terug.

Ze gaan met kittenvoer en veel adviezen naar de nieuwe eigenaar.

Op 12 weken wordt een kitten voor de tweede keer gevaccineerd. Dit is nodig om de eerste vaccinatie te versterken (een booster), zodat de bescherming een jaar kan aanhouden.

 

14 weken tot 6 maanden leeftijd

 

Op 4 maanden leeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd.

 

Van Hills hebben we een mooie groeikaart waarop je kan schatten wat het uiteindelijke gewicht van je kitten gaat worden. Aan de hand van de leeftijd en het huidige gewicht kun je schatten hoe zwaar je kat gaat worden als hij of zij uitgegroeid is.

Klik hierop voor de groeicurve van Hills…..

De kittens zullen steeds zelfstandiger worden. Ze vinden het leuk om met van alles te spelen. Ook willen ze alles ontdekken. Ons advies is om ze op deze leeftijd alleen onder begeleiding naar buiten te laten. Als ze alleen erop uit trekken weet je niet of ze niet door andere katten opgejaagd worden en of de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Als een kat buiten gaat komen dan adviseren we om de kat te laten chippen. Mocht de kat dan verdwalen of weglopen dan is via de chip de eigenaar terug te vinden.

Wat houdt een chip in?
Een chip is een klein glazenomhulsel met daarin een unieke cijfercode, deze is gekoppeld aan de eigenaar. De chip wordt onderhuids ingebracht. Met behulp van een scanner is de chip af te lezen. Wij melden na het inbrengen de cijfercode via het internet aan bij Daisyweb.

Indien de kat wegloopt en bij een dierenarts, dierenambulance of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode op het internet de eigenaar gevonden worden.
Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet.

Met behulp van de scanner is de cijfercode af te lezen.

Ook voor een eventuele verzekering is een chip belangrijk.
 
 

Je eerste kat !

Als het er allemaal goed uitziet en u heeft het kitten opgehaald is het toch verstandig om het kitten door uw dierenarts te laten onderzoeken. Vaak zien we bij kittens vieze oren. Ze gaan door de jeuk aan de oren krabben. Het kan zijn dat er hier spraken is van een oormijtinfectie die ze al in het nest van hun moeder hebben gekregen. Deze infectie is goed te behandelen. Ook als de oren schoon zijn is het toch belangrijk dat u dit regelmatig controleert. Op deze manier kunt u eventuele afwijkingen op tijd onderkennen. Uw dierenarts controleert ook de vacht op parasieten. Gebruik beneden de leeftijd van 3 maanden alleen bestrijdingsmiddelen die uw dierenarts adviseert. Tijdens dit algemene onderzoek van uw kitten kunnen eventuele aangeboren gebreken aan het licht komen.

Inenten waartegen en wanneer
Als het kitten 9 weken oud is dient het geënt te worden tegen kattenziekte en niesziekte. Op 12 weken leeftijd moet deze enting worden herhaald om een voldoende bescherming te krijgen. Pas na deze entingen kunt u uw kitten met een gerust hart naar buiten laten gaan. Maar ook als u het kitten binnen houdt, is deze enting aan te bevelen. Niesziekte wordt veroorzaakt door een virus dat u als eigenaar aan uw kleding of handen mee naar huis kunt nemen. Vooral voor jonge kittens is dit erg gevaarlijk. Ze beginnen te niezen en krijgen een vieze neus en ontstoken ogen. De ziekte kan dodelijk zijn maar kan ook, als uw kitten het overleeft, chronisch worden ondanks de behandeling door uw dierenarts. Oudere katten zijn eveneens vatbaar voor kattenziekte en niesziekte. Daarom is het raadzaam de enting jaarlijks te herhalen. Na de eerste entingen krijgt u jaarlijks een herinnering toegestuurd in verband met de hervaccinatie. Als u met de kat naar het buitenland gaat moet de kat minimaal een maand van tevoren zijn ingeënt tegen hondsdolheid. U krijgt dan een officieel certificaat dat u bij de grens moet kunnen tonen.

Ontwormen
Bijna alle kittens zijn besmet met spoelwormen die ze via de moedermelk binnen hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de kittens vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Een goed schema hiervoor is:

op 4 en 6 weken leeftijd.
op 2, 4 en 6 maanden leeftijd.
daarna 2 keer per jaar.

Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn of als er iemand in huis zwanger is, spoelwormen van de kat (en hond) zijn namelijk besmettelijk voor mensen. In geval van zwangerschap kan deze persoon het verschonen van de kattenbak beter door iemand anders laten doen (dit ook i.v.m. besmetting met Toxoplasmose). Voor meer informatie raadpleeg uw huisarts of dierenarts. Voor goedwerkende ontwormingsmiddelen kunt u bij de dierenarts terecht.

De voeding
Katten zijn kieskeurig. Wanneer ze tijdens hun jonge leven maar 1 soort voer gewend zijn, zullen ze vaak als ze ouder zijn andere merken weigeren. Dit kan erg vervelend zijn als uw kat om de een of andere reden op dieet of speciaal voer moet. Er is speciaal kittenvoer in de handel waar alles in zit wat uw kitten voor de groei nodig heeft. Tot een leeftijd van 5 maanden kunt u ze dit kittenvoer geven waarna u geleidelijk overstapt op normaal kattenvoer.
Een volwassen kat heeft van een goed voer genoeg aan ongeveer 60 a 90 gram per dag.

De opvoeding
Als een kat voor het eerst de nagels gaat scherpen en hij doet dit op een plek waar dit niet mag, is het zaak dat u hem dit zo snel mogelijk afleert. Hoe langer u daarmee wacht, des te moeilijker het gaat. Eigenlijk kunt u het beste meteen een krabpaal aanschaffen, als u een kat neemt. De krabpaal moet bekleed zijn met een stof met een verticale structuur en moet zo hoog zijn dat de kat er tegenop kan staan. Zodra het jonge katje ergens begint te krabben brengt u hem meteen naar de krabpaal. Deze moet natuurlijk op een plaats staan waar het diertje makkelijk bij kan komen. Als u bovendien een paar druppeltjes Valeriaan op de bovenkant van de krabpaal sprenkelt, zal het de kat nog duidelijker zijn dat hij daar mag krabben. Katten zijn namelijk dol op de geur van Valeriaan. Alle katten hebben behalve vlees ook (resten) van planten nodig. Een kat die niet buiten komt, ziet geen ander groenvoer dan uw kamerplanten en zal daar dan ook zeker aan gaan eten. Afgezien van het feit dat u hem dat niet altijd in dank zult af nemen, bestaat er gevaar dat uw kat aan een giftige plant begint. In de dierenspeciaalzaak kunt u een bakje met kattegras halen waar hij van hartelust van mag eten. Als uw kat iets doet wat niet mag kunt u hem op de volgende wijze bestraffen: zorg dat u altijd een plantenspuit binnen handbereik hebt, een koude waterstraal vinden ze niet prettig maar is niet schadelijk voor het dier.

de voorbereidingen :
Of je nu een kat uit het asiel (doden cel) neemt of je krijgt zo’n schattig klein hummeltje van een week of 8 a 10 (bij raskittens moet dit 13 weken zijn), Er moet een heleboel geregeld worden ! Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kattenbak, vulling, krabpaal, ’n mandje, speeltjes, eet & drinkbakjes, nagelschaartje, vlooienkammetje etc. je ziet voor je het weet is het een hele waslijst neem je daarbij de kosten van inenten & ontwormen (als de kat naar buiten kan komt hier nog chippen bij.)dan kom je al gauw op een bedrag van enkele honderden guldens ! verders is er natuurlijk de vraag of je een katertje of een poes neemt, een kater is over het algemeen veel brutaler en heeft wat meer ‘streken’ terwijl poezen vaak wat liever zijn en meer van heerlijk op schoot zitten houden.

De grote dag :
Eindelijk is het dan zover, Je nieuwe maatje komt !
Nu zijn er een aantal belangrijke zaken waar we op dienen te letten : het is belangrijk dat de kat op zijn gemak de nieuwe leefomgeving kan ontdekken zonder dat ie daarbij achterna gezeten word door andere huisgenoten zoals kinderen of een hond. indien de kat besluit om onmiddellijk onder de bank te kruipen en er voorlopig niet meer onderuit tekomen probeer hem er dan niet voortdurend onder vandaan te trekken, hier door zal de kat alleen maar banger worden ! Zorg er in ieder geval voor dat de kattenbak makkelijk te vinden is (zet de kattenbak niet pal naast voer/drinkbakjes want katten doen niet graag hun behoefte < vlakbij de plaats waar ze eten !) Omdat de meeste katten niet gewend zijn aan een kattenbak met een deurtje/klepje kan U deze het beste verwijderen evenals de bovenkant van de bak. De bovenkant kan U er na een paar dagen alweer op zetten maar met het deurtje moet U goed opletten want er zijn nogal wat katten die er een hekel aan hebben en dus hun boodschap liever elders doen !

De vruchtbaarheidscyclus & Zwangerschap bij katten

Als de poes gedekt is, dan breekt er een spannende tijd aan ! Meestal merk je tijdens de eerste weken weinig veranderingen op, al kunnen sommige poezen wel enigszins veranderen qua karakter en/of gewoonten; zo kunnen sommige poezen al meteen meer gaan slapen, of wat meer gaan eten, anderen zijn dan misschien wat meer prikkelbaar t.o.v. de eigenaars of soortgenoten, nog anderen zijn aanhankelijker, etc. Dit is zeer afhankelijk van poes tot poes, en aan sommigen merk je tijdens de eerste weken nog helemaal geen veranderingen op.

Schijnzwanger
Poezen kunnen ook schijnzwanger zijn, dit verschijnsel ontwikkelt zich meestal na een geslaagde- maar onbevruchte dekking. en in dat geval kunnen ze zich net als een zwangere poes gedragen, en kunnen ze ook de lichamelijke veranderingen ondergaan; ze kunnen dan meer gaan slapen, meer/vaker gaan eten, minder speels zijn, prikkelbaar, aanhankelijker, dikke buik krijgen, zelfs opgezette melkklieren, vloeiing uit de tepels, etc. …ook deze symptomen variëren weer van poes tot poes. Je kunt dit het best melden aan je dierenarts, en een afspraak maken om eens langs te gaan, deze zal de poes dan eens nakijken en meestal ook een antibioticum of andere medicatie geven, want bij een schijnzwangerschap bestaat de kans op infectie (baarmoederontsteking). Laat de poes bij voorkeur ook niet méér/vaker gaan eten, want dit zorgt enkel voor overbodige toename van het gewicht, en houdt de eventuele activiteit van de melkklieren in stand.

Maar stel dat je met zekerheid weet dat je poes wèl zwanger is, wat dan ? Je kunt aan de hand van de dag(en) waarop ze werd gedekt, gaan uitrekenen rond welke datum de poes is uitgerekend om te bevallen. Een poes bevalt in principe rond de 63ste-65ste dag, maar poezen kunnen bevallen vanaf dag 59, en zelfs pas op dag 70 ! De 65ste dag is dus een beetje de gemiddelde bevallingsdatum, en de meeste poezen bevallen dan ook rond die tijd.

Tijdens de eerste weken zal de eetlust en gewicht stilaan gaan toenemen. Veel poezen nemen dan ook al duidelijk meer rust, maar anderen spelen nog vlijtig door alsof er niks aan de hand is. Het is belangrijk dat je haar een heel goede voeding geeft, bij voorkeur een kittenvoer, deze is iets calorierijker en is erg geschikt om aan je zwangere poes te geven, op die manier krijgt ze een energierijke voeding naar binnen die goed is voor de ontwikkeling van haar kittens, en zorgt er ook voor dat er genoeg voedingsstoffen overblijven voor haarzelf. ! Extra verwennerijtjes mogen wel, maar ga daar tijdens de zwangerschap niet plots in overdrijven, want de poes loopt dan kans om overgewicht te krijgen, waardoor de zwangerschap lastiger kan zijn, en tevens kan het ook de bevalling bemoeilijken of zelfs belemmeren. Een gewone gezonde, energierijke voeding (zoals kittenvoer) volstaat eigenlijk al. En ook al is de poes stilaan meer gaan eten, toch zal de opname van voedsel vooral tijdens de laatste 2 weken gaan toenemen.

Betreft het een poes die vrij buiten mag lopen, hou haar dan binnen, vooral tijdens de laatste week/weken !

Beweging is goed tijdens de zwangerschap want het voorkomt overmatig overgewicht, een beetje aanmoediging tot spelen kan dus gerust, maar als je poes geen zin heeft in beweging, forceer haar daar dan niet in.

Zwanger of niet?
Vanaf de 3de week kun je zelf gaan controleren of er eventueel sprake is van een geslaagde dekking, je kunt dan de tepels van je poes in het oog houden, en als deze wat donkerder van kleur worden, en de vacht rond de tepels een beetje is gaan wijken, dan wijst dit op een zwangerschap ! Let wel; bij sommige poezen kunnen de tepels aan het eind van de 2de week donkerder zijn, en bij anderen is dat dan weer rond de 4de week, ook dit is heel afhankelijk van de poes zelf, maar meestal is dit zichtbaar rond de 3de week. Verder kun je dan ook zelf voelen of er kittens aanwezig zijn, en soms kun je de “vruchtjes” (foetussen) zelfs tellen, dit kan d.m.v. palpatie. Palpatie is een bepaalde manier van voelen “in” de buik terwijl de poes op de pootjes staat, uiteraard voel je bij deze methode aan de buitenkant (uitwendig) bij de poes, maar met een bepaalde handeling met lichte druk, waarbij op voorzichtige wijze gebruik wordt gemaakt van de vingers, betast men de baarmoeder. Het is echter af te raden om deze handeling toe te passen indien men er geen ervaring mee heeft, want je kunt dan ook dingen fout gaan doen (zoals kittens bezeren), en tevens kan het erg oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn voor de poes. (Dieren-) artsen en ook heel wat fokkers weten wel hoe het moet, en hebben hierbij dan ook ervaring.

Als je zelf graag wil weten hoe het moet, en welke manier de meest correcte is, dan kan aan je dierenarts eventueel vragen om het eens rustig uit te leggen, en voor te tonen. Als je het dan voor het eerst zelf gaat proberen, wees dan voorzichtig en blijf vooral rustig, katten voelen stress namelijk heel goed aan, en zullen dan zelf ook nerveus gaan worden. Wordt je poes er nerveus van, of vindt ze het helemaal niet leuk dat je aan haar zit te prutsen, laat haar dan beter met rust, want sommige poezen vinden het helemaal niet leuk dat er iemand aan hun buikje komt wanneer ze zwanger zijn, en stress kun je maar beter vermijden tijdens de zwangerschap.

Je kan echter ook een echografie laten nemen om zekerheid te hebben of je poes al dan niet zwanger is. Dit kan het best vanaf de 5de week, omdat dan alles heel duidelijk zichtbaar is. Je zult dan zien of er inderdaad kittens aanwezig zijn, en je ziet dan vooral ook de hartjes kloppen. Vaak kan men dan ook de kittens tellen of een goede schatting van het aantal kittens geven, maar dit is niet altijd mogelijk… bij grote nesten is dit vaak een stuk moeilijker, omdat men dan vaak niet weet welke kittens men al heeft geteld en welke niet, en soms zitten er dan ook kittens vlak achter mekaar waardoor men soms één of meerdere kittens vergeet te tellen. Een schatting of exacte weergave van het aantal is vaak wel prettig, omdat je bij de bevalling dan weet wanneer de gehele bevalling is afgelopen, en er geen kittens meer op komst zijn. Maar zoals eerder gezegd, kan men het aantal vaak niet exact meedelen, dus moet je bij de bevalling steeds alert zijn. Verrassingen komen namelijk wel vaker voor ! – Is de poes normaal steeds erg bang bij/van de dierenarts, of houdt ze absoluut niet van een autorit, dan valt een echografie te overwegen… want ook dit kan een stresssituatie zijn, en stress kun je tijdens de zwangerschap beter voorkomen. Je weet zelf best hoe je poes met zo’n situaties omgaat en hoe ze erop reageert, dus kun je het best je keuze maken aan de hand daarvan; denk steeds aan het belang van de poes.

Rond de 7de week kun je de kittens duidelijk voelen bewegen & trappen als je de poes aait, of wanneer je hand op haar buikje ligt.

Na ong. 35 dagen wordt de buik dikker, en zullen de melkklieren gaan ontwikkelen.

Na ong. 50 dagen zal de melkproductie op gang komen, en een paar dagen vóór de bevalling kan er een melkachtig vocht uit de tepels vloeien, bij andere poezen is dat vlak voor de bevalling (bijv. voor of tijdens de weeën).

Tijdens de laatste weken of dagen van de zwangerschap, kan de poes hevige nesteldrang gaan vertonen, dit zul je opmerken wanneer de poes in haar werpkist, doos, of bench hevig zal gaan woelen, en als het ware alle lakens, dekens, doeken door mekaar zal gaan gooien. En vaak gaat ze er vervolgens in slapen. Laat de poes rustig begaan, dit is een volkomen normaal gedrag. Leg alles weer netjes op z’n plaats wanneer de poes niet meer in de buurt is, maar verstoor haar niet tijdens dit gebeuren, want ze zal het niet snappen en kan zich gaan ergeren aan jouw bemoeienis.
Sommige poezen vinden het tijdens de zwangerschap heel erg fijn om dicht in je buurt te zijn, en vinden het erg aangenaam als je hun buikje zachtjes aait. Anderen kunnen dan weer ietwat afstandelijker zijn, en sommigen houden er helemaal niet van dat je hun buikje aait.

Indien er tijdens de zwangerschap sprake is van vaginale afscheiding, controleer dan hoe deze eruit ziet; is deze helder is en niet (abnormaal) vies ruikt, dan kan dit betekenen dat er een kitten is overleden, dit is erg jammer… maar ga niet meteen panikeren, want dit is vaak een selectie van de natuur (in vele gevallen was er dan iets ernstig mis met het kitten), en vaak komen de andere kittens dan gewoon gezond ter wereld op de aangegeven datum.

Is de afscheiding echter troebel en/of ruikt deze vies, dan kan dit ook betekenen dat er één of meerdere kittens zijn overleden, maar meestal is er dan ook al sprake van een infectie; baarmoederontsteking. In dit geval is de sterfte van de kittens ook meestal niet meer zo recent, en deze kunnen tijdens de bevalling dan ook al in staat van ontbinding zijn, en in vaak zijn ze zelfs al volledig geresorbeerd (= opgenomen in het lichaam van de poes, waardoor er in principe niks meer van het kitten overblijft, en er dus geen dood kitten meer geboren word). Ook in dit geval kunnen er nog levende kittens aanwezig zijn.

! Let wel, afscheiding betekent niet altijd dat er één of meerdere dode kittens aanwezig zijn, in sommige gevallen gaat de poes al een paar dagen of een week vóór de bevalling wat vloeien, en blijkt bij de bevalling alles gewoon in orde te zijn. Maar veelal wijst het op een probleem, dus kun je maar beter tijdig je dierenarts op de hoogte brengen, zodat er indien nodig tijdig kan worden ingegrepen ! Een dood kitten, kan namelijk tijdens de weeën vast raken in de baarmoederhals, waardoor de rest van de bevalling belemmerd wordt, en de andere (gezonde) kittens & moederpoes gevaar lopen. In dit geval kan de moederpoes uitgeput raken, en/of kunnen er bloedingen optreden door het voortdurende persen zonder resultaat, en kunnen de andere kittens niet geboren worden, en kunnen ze verzwakken en/of overlijden. De dierenarts kan dan eerst proberen om de poes een weeën-opwekker toe te dienen om de weeën te versterken indien nodig, en kan een keizersnede gaan uitvoeren als dit niet zou helpen. In sommige gevallen zal de dierenarts meteen een keizersnede overwegen omdat de risico’s te groot zijn, en om zekerheid te hebben dat er geen verdere complicaties optreden.

Als er tijdens de zwangerschap sprake is van een overleden kitten, dan wordt dit kitten ook soms spontaan uit het lichaam gedreven, je poes zal dan bevallen van een dood kitten, maar dit betekend niet altijd dat de bevalling dan gaat doorzetten, en de andere kittens te vroeg ter wereld zullen komen. Dit gebeurt soms wel, maar het is absoluut niet altijd het geval. Soms gaat de zwangerschap dan gewoon verder tot de uitgerekende datum.

Poezen bevallen dus tussen de 59ste & 70ste dag (meestal rond de 63ste-65ste dag), de kittens zijn op dag 59 reeds levensvatbaar, maar toch nog vrij fragiel, en daarnaast zijn de longen dan vaak nog iets te weinig ontwikkeld… het is dus beter om een paar dagen later te bevallen, de kittens hebben dan ook al een beter geboortegewicht. Tot dag 70 hoef je je nog niet echt ongerust te gaan maken, maar als de poes op dag 70 nog geen aanstalten maakt om te gaan bevallen, dan kun je het best eens contact opnemen met je dierenarts. Het zou kunnen dat er een probleem is, of dat de bevalling niet gewoon spontaan op gang kan komen. Na dag 70 is er meestal sprake van een keizersnede, omdat de kittens dan ook al vaak te groot zijn om op natuurlijke wijze vlot ter wereld te komen, en ook om verdere problemen en/of complicaties te voorkomen.

Zorg ervoor dat je rond de bevallingsdatum niet te ver meer uit de buurt van je poes gaat, want het is belangrijk dat je opmerkt wanneer deze gaat bevallen, en je meteen alles kunt gaan volgen om onmiddellijk te kunnen ingrijpen wanneer dit nodig zou zijn. Heel wat poezen bevallen probleemloos en vlot, maar elke bevalling is anders, en niet elke poes bevalt zonder moeiteloos

Opvoeding van de kat

Inleiding
De kat is één van de meest populaire huisdieren, want hij vraagt niet veel tijd en moeite qua verzorging en is voor veel mensen het toonbeeld van huiselijkheid.
Helaas gaat dit niet altijd zo moeiteloos als vaak verwacht wordt. Ook een kat kan voor veel problemen zorgen! Gelukkig kunnen veel problemen voorkomen worden door de kat op de juiste manier te kiezen en vooral ook door de kat op een goede manier te introduceren in zijn nieuwe huis.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een kitten?
Veel mensen zullen voor een kitten kiezen als nieuwe huisgenoot, vaak ook liefst zo jong mogelijk. Heel veel kittens worden ook al met 7 à 8 weken aangeboden. Het is ook wel erg lief en leuk, zo’n klein pluizenbolletje, maar voor het kitten zelf is dit niet de meest optimale start! En als we graag een gezellige, sociale huisgenoot willen is het beter om een iets ouder kitten te kiezen.
De ideale situatie
Optimaal zou een kitten tot 12 à 13 weken bij moeder en nestgenootjes moeten blijven. Vooral in de periode van 8 tot 12 weken zullen de kittens onderling door spelen en ‘schijngevechten’ leren om niet te hard te bijten en te krabben. Als één van de kittens een ander pijn doet zal die het spel stoppen en weglopen, zo leren ze dat te fel zijn iets oplevert wat ze niet willen… en dat is altijd de beste manier om iets te leren! En als nieuwe eigenaar krijg je dan een katje in huis wat geleerd heeft de nageltjes en tanden gedoseerd te gebruiken. Het eerste stukje opvoeding kunnen we dus altijd het beste overlaten aan de moeder en de nestgenootjes. Dit wordt ook wel de socialisatie genoemd.

Het is uiteraard heel belangrijk dat ze in die periode ook kennismaken met een normaal gezinsleven. Vanuit het nest, in een voor hen veilige omgeving, moeten ze ervaring op kunnen doen met zoveel mogelijk mensen die hen ook oppakken en aanhalen, leren dat geluiden als de tv, de stofzuiger, geluiden van buiten en dergelijke geen bedreiging voor hen vormen. Liefst doen ze ook ervaringen met andere diersoorten op, bijvoorbeeld met honden, vogels, konijnen en dergelijke. Een kitten dat uit zo’n omgeving komt zal hiermee een goede basis hebben en daarmee veel minder risico op probleemgedrag hebben.

Kijk hier goed naar bij het kiezen van een kitten, een kitten met een ideale achtergrond is over het algemeen een leuk, lief en gezellig huisgenootje en zal eigenlijk niet meer opgevoed hoeven worden.
Vanuit een minder ideale situatie
Helaas worden niet alle kittens in een gezellige, sociale omgeving geboren en ook die kittens zullen graag een goed huisje krijgen. En ook zij  kunnen uitgroeien tot leuke, lieve en gezellige huisgenootjes, maar daar zal wat meer inzet van de nieuwe eigenaar bij nodig zijn. Voor kittens die in een schuur, aparte ruimte of zonder veel contact met mensen en huiselijke omstandigheden opgroeien is het beter deze wel met 7 à 8 weken in huis te halen. Liefst als je al een sociale kat hebt die kan helpen met de opvoeding, of met een ander kitten van ongeveer dezelfde leeftijd.
Heb je al zo’n kitten in huis genomen, en is er geen sociale kat of ander kitten om te helpen met de opvoeding, zijn er wel wat mogelijkheden om zelf je kat te leren de nagels en tandjes niet al te hard te gebruiken op levende wezens… Jagen en aanvallen is iets wat een kat instinctmatig zal gaan doen, en om te voorkomen dat je handen en armen er binnen de kortste keren als krabpaal uitzien kun je het beste balletjes, muisjes en hengeltjes gebruiken. De kat ziet dit allemaal als ‘prooi’ en zal er ook zo mee omgaan… bijten en krabben dus! En het is niet zo erg als een kitten je handen als ‘prooi’ beschouwd, maar als hij groter wordt is het een stuk minder aangenaam. Ook bij katten (en andere dieren trouwens) geldt: jong geleerd is oud gedaan. Als je van jongs af aan je kat er aan went dat handen alleen bedoeld zijn om te verzorgen (aaien, borstelen, oppakken) en hij de speeltjes mag bijten en krabben zal dat veel schade aan je huid voorkomen.

Mocht je kat zich vergissen en toch je benen of armen ‘aanvallen’ kun je hem het beste negeren. Direct omdraaien en weglopen en je kat even alleen laten. Of de kat even apart zetten, door hem op te pakken zonder iets te zeggen of naar hem te kijken en even in een andere ruimte te zetten. Het oppakken kun je het beste doen met een hand onder de buik en een hand onder de billen, nooit in het nekvel oppakken want dat is erg pijnlijk! De moederpoes doet dit alleen als ze in een noodsituatie haar kittens moet verplaatsen en zij pakt ze dan meer bij het kopje dan in het nekvel vast.

Een oudere kat
Gelukkig zijn er ook nog heel veel mensen die een oudere kat, bijvoorbeeld uit het asiel, adopteren. Deze katten brengen natuurlijk hun eigen verleden mee en zullen niet per definitie direct de perfect opgevoede kat zijn. Maar ook oudere katten kunnen nog wel een klein beetje opnieuw opgevoed worden. Wat voor kittens geldt, geldt ook voor oudere katten: consequent zijn en rekening houden met het natuurlijke instinct is de basis voor een goede relatie!
Wennen
De eerste dagen in het nieuwe huis is het het beste om de kat zoveel mogelijk met rust te laten. Er niet achteraan lopen en zeker niet oppakken. Geef hem de tijd zijn nieuwe huis op zijn gemak te verkennen. Vooral voor kinderen zal dit best moeilijk zijn! Ze mogen wel proberen om de kat te lokken met bijvoorbeeld een snoepje, of door met een hengeltje te proberen of de kat wil spelen, maar blijf er altijd bij en zorg dat de kinderen niet te druk worden. Snelle bewegingen en harde geluiden kunnen de kat flink schrik aanjagen en dat zal niet helpen om een goede band met de kinderen te krijgen. De eerste dagen is het ook beter om nog even geen visite uit te nodigen, laat de kat eerst wennen aan huis en vaste bewoners. Vraag ook de visite om niet naar de kat toe te gaan, maar het initiatief bij hem te laten. Ook de visite vragen om de kat wat lekkers te geven (als hij wil komen) kan helpen om visite ook voor hem iets leuks te maken.
Als er al andere katten in huis zijn is een introductie vanuit een eigen kamer een optie. Zeker met wat oudere katten kan het verstandig zijn om ze langzaam aan elkaar te laten wennen:

• Geef de kat een ‘eigen’ kamertje met slaapplek, kattenbak, eten en drinken en speeltjes. Zo kan hij tot rust komen, wennen aan de nieuwe omgeving en voorkomt u confrontaties met zijn huisgeno(o)t(en).
• Geef de kat genoeg aandacht maar dring niet aan. Maar vergeet ook de andere kat(ten) niet!
• Is de kat op zijn gemak in het kamertje begin dan met het uitwisselen van de geuren van de katten. Dit doet u door de katten beurtelings te aaien, vooral langs de mondhoeken (hier zitten o.a. geurklieren van de kat). Ook kunt u de mandjes/dekentjes waar de katten op slapen omwisselen.
• Vervolgens moeten de katten elkaar kunnen zien, zonder dat ze elkaar in de haren kunnen vliegen. U kunt de deur van het kamertje op een kier zetten en hier wat (kippengaas) tussen doen of misschien beschikt u over een hordeur. Zo kunnen de katten elkaar zien en ruiken, maar niet aanraken. Tegelijkertijd kunt u beide (of alle) katten wat lekkers te eten geven. Zet de voerbakjes zo dicht mogelijk bij elkaar, in elkaars zicht, maar wel zo dat ze op hun gemak zullen gaan eten. De bakjes kunt u langzaamaan elke keer als u weer wat lekkers geeft wat dichter bij elkaar zetten, net zo lang tot de bakjes tegen de kier van de deur of tegen de hordeur staan. U kunt proberen om hen 2 of 3 maal per dag kleine porties van iets wat ze erg lekker vinden te geven.
• De volgende stap is om de katten om te ruilen, dus de kat die apart zat los laten en de andere kat(ten) in zijn kamer laten met de deur op de kier. Zo kan de kat die apart zat op zijn gemak het verdere huis verkennen en de andere kat(ten) rustig de kamer met alle geurtjes van hem onderzoeken.
• Verloopt dit allemaal volgens plan dan kunt u ze samen in één kamer laten. Houdt die eerste keer uiteraard toezicht zodat u kunt ingrijpen als dat nodig is. Laat de kamerdeur open zodat er een “vluchtroute” is, mocht één van de katten daar behoefte aan hebben. Ook hier kunt u weer beginnen met wat lekkers aan te bieden op een veilige afstand van elkaar. Langzaam maar zeker kunnen de voerbakjes weer steeds dichter bij elkaar gezet worden.
• Mochten ze gaan vechten, spring er niet tussen, maar leidt ze af door lawaai te maken (in de handen klappen, een sleutelbos vlak bij hen gooien) of een speeltje vlak langs hen te gooien. Mocht dit het gevecht niet stoppen, probeer er dan een kussen tussen te houden en daarmee één van de katten in een andere ruimte te krijgen.
• Soms is valeriaan of kattenkruid een goed hulpmiddel. Probeer eerst bij elke kat afzonderlijk hoe deze hier op reageert. Veel katten vinden het heerlijk, gaan erop liggen rollen, aan kauwen, gaan kwijlen en het lijkt wel of ze in trance raken. Maar sommige katten kunnen er ook agressief van worden, of er helemaal niet op reageren. Als alle katten er positief op reageren kun je een beetje valeriaan in je handen wrijven en de katten er mee ‘inwrijven’. Dit kan helpen om de katten leuk te maken voor elkaar. Maar, als er één of meerdere katten niet of juist agressief op reageren kunt u dit beter niet gebruiken!

Hoe lang de gewenningsperiode moet duren zal o.a. afhankelijk zijn van het karakter van de dieren in kwestie. Indien er onverhoopt toch een gevecht is tussen de katten, begin dan weer van voor af aan met hen scheiden en tot rust te laten komen. Dan kunt u nogmaals de introductie uit gaan voeren. Laat katten nooit iets ‘uitvechten’, dat doen katten namelijk niet en elk gevecht zal de kans op een vreedzaam samenleven in de toekomst verkleinen!
Opvoeden
Dit blijft toch altijd wat lastig bij een kat. Maar, zeker niet onmogelijk! Wat in ieder geval nooit werkt is geweld gebruiken. Slaan, of een tik geven, schreeuwen: bij een kat bereik je hier vaak het tegenovergestelde van wat je wilt mee. Heel vaak begrijpt de kat helemaal niet waar hij voor gestraft wordt, deed hij iets wat voor hem volkomen natuurlijk gedrag is (plassen op de deurmat om je territorium tegen katten buiten te beschermen bijvoorbeeld…) of kwam de straf te laat (je komt thuis, hij heeft een uur daarvoor aan de bank gekrabd en krijgt daar nu voor op zijn kop…). In de meeste gevallen zal de kat alleen maar angstig voor je worden, handen gaan zien als iets waar je bang voor moet zijn, bij wat drukke geluiden in huis kan hij in paniek raken. Veel katten zullen je gaan ontlopen omdat ze je niet meer vertrouwen… maar er zijn ook katten die in zo’n geval met angst-agressie zullen reageren. Een kat die een tik heeft gekregen kan bij het naderen van een hand zichzelf direct willen verdedigen. Dat maakt hem geen valse, agressieve kat!
Wat kun je dan wel doen om de kat duidelijk te maken dat bepaald gedrag door jou niet leuk wordt gevonden? Biedt alternatieven, probeer vervelend gedrag als dat mogelijk is te negeren en als dat niet kan, probeer dan iets te verzinnen waardoor het gedrag niet meer loont voor de kat. En dat laatste is gelijk de sleutel: doet je kat iets wat jij niet wilt, kijk dan waar voor je kat de beloning in dat gedrag zit. Springt hij op het aanrecht, kan het dat hij daar wel eens iets lekkers gevonden heeft en nu telkens hoopt dat er weer iets te vinden is. Zorg in dat geval dat er nooit meer iets te halen valt. Springt hij op het aanrecht omdat hij daar een mooie uitkijkpost heeft voor het raam, of lekker in het zonnetje kan liggen, dan wordt het al wat lastiger. Je kunt proberen de plek te blokkeren, of een ‘val’ opstellen door wat conservenblikjes met bv knikkers of muntjes erin op te stapelen, een touwtje (visdraad) spannen waarmee je de stapel op scherp zet, zo dat deze omvalt zodra je kat op het aanrecht springt. De schrik is vaak voldoende om die plek onaantrekkelijk te maken.
Krabt je kat aan de bank of het vloerkleed, maak deze plekken dan onaantrekkelijk door er (tijdelijk) dubbelzijdig plakband op te bevestigen. Voor je bank kun je dit misschien het beste op een kleed/oud laken plakken dat je dan over de bank hangt om te voorkomen dat het plakband je bank beschadigd. Het krabben zal niet lekker meer aanvoelen en je kat zal dus een andere plek zoeken. Zorg dat er dan wel een geschikte plek vlakbij is (krabpaal, krabplank) en, als die daar eigenlijk in de weg staat, verplaats die dan heel geleidelijk naar een plek die zowel voor jou als voor de kat acceptabel is.

Bij agressie wordt het wat moeilijker. Dit is lastig te negeren en elke reactie die je er op geeft zal als ‘beloning’ gezien kunnen worden door je kat, of nog meer (angst)agressie op kunnen roepen. Je kunt op het moment dat je kat agressief gedrag vertoont het beste zelf de ruimte uitgaan en je kat alleen laten, zonder iets te zeggen of naar hem te kijken. Of, als dit veilig kan, je pakt je kat op en zet hem even apart, ook weer zonder hem aan te kijken of iets te zeggen. Soort ‘time-out’ waardoor je kat merkt dat dat gedrag hem alleen maar eenzaamheid oplevert.
Dit werkt niet in alle gevallen, het ligt helemaal aan de oorzaak van de agressie. Als dit niet blijkt te werken is het aan te raden om in ieder geval naar de dierenarts te gaan om te kijken of je kat wellicht pijn heeft en daarom agressief reageert bij benaderen. Mocht er niets gevonden worden en lijkt niets te werken, zoek dan hulp bij een gediplomeerde kattengedragstherapeut. Deze kan je helpen om uit te vinden waarom je kat zo reageert en helpen dit op te lossen.

Hoe dan ook, met agressie op agressie reageren werkt NOOIT, niet bij mensen en niet bij dieren! 

 

Bevaling van de kat (deel 2)

Even voorstellen

Ik wil jullie graag voorstellen aan Kes. Een volbloed Oosterse korthaar in de kleur Havana. Zoals alle Oosterse kortharen is Kes een zeer eigengereide dame en toen ik haar kwam uitkiezen bij de cattery, was het ook zij die mij uitkoos. Toen Kes haar eerste verjaardag had gevierd en ze een aantal keer zeer luidruchtig krols was geweest begonnen we na te denken over een nestje. We wisten dat hoeveel kittens ze ook zou krijgen, dat ze allemaal terecht zouden komen in liefdevolle en goede huizen. Maar ja een nestje. Er zijn al zoveel katten die veel beter verdienen en zou het niet heel egoïstisch zijn? We hebben toch de knoop doorgehakt en een goede dekkater gezocht. Hier volgt het verhaal van haar drachtigheid.

Dag 1, de ontmoeting
De dekkater is nog erg jong en weet in zijn jeugdigheid nog niet precies hoe het moest. Na de nodige rondjes om elkaar probeerde het paar nader tot elkaar te komen. Een aantal keer leek het te lukken en gaf Kes een boze grauw maar aan het einde van de sessie hadden we weinig hoop. Ik moest echter weer aan het werk en Kes was zodanig gekneusd en verfomfaaid dat ik niets liever wilde als haar mee naar huis mee te nemen en deze hele vertoning vergeten. Bij thuiskomst kan Kes, hoe verkreukeld ze ook is, op geen enkele sympathie van onze andere kat rekenen en kreeg ze nog een paar klappen na. Zeer in mij als beschermer teleurgesteld kruipt ze boos weg in een warm hoekje om te slapen.
  Kes & kittens  
Dag 4, de eerste week
Vanaf dag één hield ik Kes nauwlettend in de gaten. Sliep ze niet wat meer als eerst? Die tepels, zijn die niet dikker als normaal? Ik dook in ieder boek dat ik kon vinden en bezocht iedere internetpagina met iets over zwangerschap bij poezen. Alle informatie die ik kon vinden ging over het verkleuren van de tepels na drie weken en dat de draagtijd ongeveer 65 dagen zou duren. Gefrustreerd bleef ik Kes in de gaten houden.

Dag 10, de tweede week
De eerste tekenen! Kes glimt als nooit te voren en voelt ook een stuk zachter als normaal, zelfs een beetje fluffy. Haar buik heeft een nog niet eerder gevoelde lauwe warmte en ze eet en slaapt beduidend meer. Kes is een zeer aanhankelijke tante maar haar buik aanraken was plots iets minder gewenst en dat terwijl ik zo graag de boel in de gaten wou houden.

Dag 19, de derde week
Iedere avond probeer ik tijdens onze aaisessie de buik van Kes te begluren. De verkleuring die ik al een aantal dagen vermoedde, blijkt door te zetten. De vier onderste tepels zijn dikker en donkerder gekleurd en er ontstaan cirkeltjes zonder haar rondom haar tepels. Nu is het Kes die bij etenstijd staat te zeuren in plaats van onze andere kat en behalve de aaisessie die we altijd doen voor dat ik ga slapen, slaapt ze vooral en heeft ze weinig interesse voor de rest.

Dag 25, de vierde week
Het schoonheidsfoutje van Kes, haar hangbuikje, verdwijnt. Van boven is het ontstane buikje beter zichtbaar als van opzij maar het is overduidelijk dat ze zwanger is. Ze lijkt wel weer wat actiever als vorige week en ze speel weer wat meer met onze andere kat. Gelukkig is ze het apporteren nog niet verleerd.

Dag 31, de vijfde week
Weinig verandering deze week, al zitten we nog aan het begin van de vijfde week. Kes is iets zwaarder geworden en slaapt nu nog meer als eerst. Verder is ze wat onzekerder op haar pootjes geworden al heeft ze nog niet echt een dikke buik. Ze eet als een dijkwerker! Waar laat ze dat allemaal in dat kleine lijfje! Tijdens aaisessies hou ik haar steeds dikker wordende tepels in de gaten, ze zijn nu allemaal opgezet, al zijn de onderste toch nog het grootst.

Dag 34, de vijfde week
Nou toch wel verandering deze week, ze is een stuk zwaarder geworden en ze durft ook niet meer grote sprongen te maken. Ze heeft een mooi rond buikje gekregen en is ook weer extra lief en zacht.

Kes & kittens  
Dag 38, de zesde week
Het waggelend lopen is een gevaar geworden. Vooral als Kes van tafel wil springen gaat er van alles mis. Zelf heeft ze blijkbaar niet door dat ze een flink gewicht meetorst en als ze het wel door heeft, trekt ze zich er niets van aan. Ik heb vanochtend maar Spat gebeld want met mijn Mac wil internet wel eens misgaan. Heerlijk. Lekker veel advies en de dame van Spat verheugde zich net zo op de geboorte als ik. Allerlei spullen bestelt en die krijgen we vrijdag waarschijnlijk. Voor de leuk heb ik er een stethoscoop bij besteld, kunnen we lekker naar de kleintjes in de buik luisteren.
Dag 47, de zevende week
De bezorgdienst kwam natuurlijk net op het moment dat ik niet thuis was, dus nu moet ik een constructie bedenken om het op te halen. Heel lastig want ze zitten helemaal op een industrieterrein in het midden van nix. Nou ja, het deert Kes niet, die waggelt vrolijk verder. Ze begint er steeds meer uit te zien alsof ze een voetbal heeft ingeslikt. Ik hoop dat het wel goed gaat, ze is maar zo’n klein poesje!

Dag 52, de achtste week
Natuurlijk was de stethoscoop niet nodig, het moment dat ik hem op de buik hield, gingen ze daarbinnen aan de wandel en kon je ze gewoon voelen. Ik ben reuze benieuwd hoeveel het er zijn maar ik ga geen echo laten maken, Kes mag me verrassen… Ze is een beetje chagrijnig deze week en dat heeft weerslag op onze andere kat. We proberen maar aan hem duidelijk te maken dat ze zwanger is maar hij mept haar nog steeds vrolijk rond. Ik heb ook nog de tepels van Kes ingesmeerd met Venkelthee, ze waren zo rood en opgezwollen dat ik dacht dat een beetje verzachting geen kwaad kon. Nog maar even en dan is het zover!

Dag 54, de achtste week
Kes is een beetje bang. Overal waar ik ga loopt ze met grote paniekogen achter mij aan. Ik schaam me gewoon dat ik naar mijn werk ga maar ik heb pas vanaf halverwege volgende week twee weken vrij dus ze moet nog eventjes geduld hebben.
 
Dag 62, week 9
Vanaf vandaag sta ik in teken van Kes. Ik heb nu twee weken vrij. Gisteravond voelde ik een heleboel pootjes en hoofdjes rond bewegen in haar buik, het leek wel een feestje. Kes wordt met de dag chagrijniger. Vanaf morgen kan het…

Dag 63, week 9
Ja, de planning is natuurlijk veel te optimistisch. Ik heb gerekend vanaf de dag dat het paar voor het eerst bij elkaar was. Dat hoeft dus niet te betekenen dat het toen ook ‘raak’ was. Misschien is het vandaag dus dag 62 of 61 of als het allemaal een beetje traag van binnen ging misschien wel dag 60… De kleintjes, ik weet nog steeds niet hoeveel maar in ieder geval drie, zijn in ieder geval volgroeit. Ik voel mooie ronde hoofdjes en dwingende pootjes. Ik geef Kes in ieder geval nog vijf volle dagen voordat ik richting dierenarts ga. We moeten helaas allemaal geduld hebben, vooral Kes en die is het ondertussen wel beu…

Dag 64, week 9
Heel wat bezoek vandaag. Mijn vader, moeder, oma en zus kwamen eens inspecteren hoe het met Kes was. Mijn zusje had hart meegenomen en dat heb ik direct aan de katten gegeven. Toen ze weg waren was Kes helemaal wild. Eerst dacht ik dat het door het bezoek en het hart kwam maar dit was toch wat heftiger. Ik liet haar nogmaals de doos zien die ze ondertussen helemaal geaccepteerd had en bleef in de buurt.

Dag 64, zes uur ‘s avonds
Om 6 uur een ijselijke kreet. Ik keek in de doos, en ja het water was gebroken en er werd een klein koekje bloederig baarmoederachtigs naar buiten geperst. Meteen alles klaargezet en mijn vriend, moeder en zus gebeld. Al was mijn moeder net weer thuis, ze sprong onmiddellijk weer in de auto en ook mijn zus was al onderweg. Ondertussen aaide ik Kes die al flinke weeën had.

Dag 64, zeven uur ‘s avonds
Om 7 uur zagen we een vluchtvliesbal uit Kes komen waar een staartje in bewoog, een stuitligging! Wat naar om mee te beginnen. Kes perste en perste en bij iedere pers kwam ie er iets meer uit. Voorzichtig deed ik mijn vingers aan de zijkant en bij iedere pers hielp ik een beetje.

Dag 64, acht uur ’s avonds
Eruit! Een zwart mannetje, de moederkoek mooi meegekomen en de tweede kwam er alweer aan. Kes keek totaal ontredderd, dit was niet te geloven! Ze rende uit de doos en kroop tussen de poten van onze andere kat. Hup terug naar het kraambed! De tweede, nu wel met de kop eerst, diende zich al aan. Dit ging een stuk gemakkelijker. Een schildpadje met witte bef en nu al een echte dame.

Dag 64, negen uur ’s avonds
Omdat Kes geen aanstalten maakte ze schoon te maken of de navelstreng door te bijten en zelfs heel erg hard ging bijten werden we een beetje ongerust. Toen ze nummer 2’s hoofd tot voorbij de nek in de bek had genomen en dreigde door te bijten pakte we ze bij haar weg en maakte bij de kittens mond en neus schoon met slijmzuiger en kneep ik de placenta af met arterieklem en nagels. Ik rolde ze in een zachte handdoek en wreef ze stevig droog. Daarna maar weer proberen bij moeder. Kes werd iets rustiger en ging ze likken en plots hoorden we Piewiew! onder haar. Na iets graven was daar plotseling nummer drie! Helemaal zonder zichtbare wee eruit gekomen! Nu begreep Kes het iets meer, ze kauwde de navelstreng door en likte deze helemaal zwarte schoon. Er was rust en we verwachten dat dit het wel zou zijn. Maar ik voelde nog beweging in haar.

Dag 64, tien uur ’s avonds
En ja daar was nummer vier. Soepel kwam deze weer helemaal zwarte man ter wereld en nu werd het echt lekker rustig. Maar toch nog niet klaar want een half uurtje verder, de laatste, heel grappig getekend met een witte neus en witte ogen. Kes ligt als een slagschip op haar zij en alle kleintjes zoeken hun favoriete tepel. Ik voel nog even haar buik of daar misschien nog iets rond beweegt. Over moederkoeken hoef ik me in ieder geval niet zorgen te maken die zijn allemaal mooi meegekomen. Ik inspecteer de kleintjes grondig en weeg ze.

Zwarte man, geen tekening weegt 140 gram
Schildpad vrouwtje met wit befje weegt 120 gram
Zwarte man, een paar witte haartjes onder kin weegt 120 gram
Bruinig zwarte man, lichte cyperse tekening weegt 130 gram
Schildpad vrouwtje met witte neus en ogen weegt 120 gram

Dag 1, week 1
Er dient zich een probleem aan. Toen ik de doos in een lekker hoekje bij de kachel had gezet en zelf in bed dook, vond Kes het wel weer goed zo en dook ze zoals ze gewend is bij me in bed. Dat is niet de bedoeling! Ik zette haar terug maar ze was niet te overtuigen. Een gegeven moment sleepte ze zelfs maar een van de kittens mee in bed, als om mij gerust te stellen. Niet de bedoeling! Na herhaalde pogingen zette ik de doos maar in de kamer maar ook dat hielp niet. Dan maar de deur dicht. IJselijke kreten liet Kes en ze bleef maar voor de slaapkamerdeur brullen. Ieder half uur dat ik de kleintjes te lang alleen vond zette ik Kes terug en stelde haar gerust. Nu zit ik ’s ochtends met stekende hoofdpijn en doodmoe dit te typen terwijl Kes nog steeds niet bij de kleintjes wil blijven. Ondertussen heeft ze ook nog ruzie met onze andere kat.

Dag 2, week 1
Het moederinstinct komt langzaam op gang. Kes komt nog wel elk half uur luidkeels verkondigen dat ze kleintjes heeft en dat we nu onmiddellijk allemaal moeten komen kijken want het is helemaal ongelofelijk geweldig, maar ze neemt ook meer rust voor zogen en dat maakt mij weer erg blij want zo krijgen de kleintjes in ieder geval genoeg biest binnen.

Dag 2, week 1
Kes is nog steeds overdonderd door het wonder wat ze klaargespeeld heeft, maar blijft steeds langere periodes bij de kittens. Ze geniet van het weinige bezoek dat ik toelaat. Je ziet haar gewoon trots glimmen. Ik heb de kittens ook voor het eerst weer gewogen, dat was ik gisteren helemaal vergeten…De kittens komen niet allemaal gelijkmatig aan, maar ze komen aan en de laatstgeborene is 15 gram aangekomen. Iets minder als moet maar ik check het morgen nog een keer en hang haar gewoon iets prominenter aan de tepel.

Dag 3, week 1
Kes bloedde gisteravond licht en vanochtend ook, ik heb meteen een vraag op allerlei forums gezet en het mandje staat paraat als ik haar naar de dierenarts moet brengen. Ik hoop het niet want Kes is nu een echte moeder en wil aldoor haar kinderen in de gaten houden. Als ik het kussen ververs, wat ik twee keer per dag doe, en de kleintjes even op bed leg, moet ik Kes gewoon even in de kamer opsluiten anders gaat ze ongelofelijk slepen met ze. Ik heb ze ook weer gewogen en nu zijn ze allemaal lekker aangekomen. Allemaal 170 gram en de eerstgeborene zelfs 190 gram. Dat stelt gerust. De nachten zijn nu ook beter. Soms wordt ik wakker van gepiep omdat Kes een van de kleintjes plet of omdat ze niet snel genoeg bij de tepels kunnen maar verder is het zoete rust. Zeven tepels van Kes zijn mooi ontwikkeld en zonder kloofjes of andere ellende. Behalve het lichte bloeden is het echt een modelfamilie.

Week 2
Ja, het is echt genieten. De oogjes gaan langzaam open. We hebben de fout gemaakt tijdens een van de zwoele voorjaarsnachten het raam op een kier te zetten en nu is de helft van de familie verkouden. Een van de twee vrouwtjes en een mannetje hadden een dicht oogje met een korstje en heel wat pus. Ik heb het voorzichtig schoongemaakt met gekookt water en wattenstokjes. Zalfjes probeer ik zo veel mogelijk te voorkomen omdat ik het liefst heb dat ze zelf genezen maar als ze niet binnen twee dagen weer schone oogjes hebben gaat er toch een zalfje op. Gelukkig is het tot nog toe niet nodig geweest. Ze worden een stuk wilder en lawaaieriger maar verlaten de doos niet. Kes wel. Sinds gisteravond gaat ze ook weer aan de sleep met de jongen. Vannacht hoorde ik ook weer een boel gestommel, wat gepiep en daar lag weer een kitten in bed tussen ons. We proberen Kes duidelijk te maken dat het bed niet de beste plek is maar daar denkt zij duidelijk anders over…

Week drie
De kleintjes worden actiever, het duurt niet lang meer voordat ze naar de woonkamer verhuizen. Nu wonen ze nog in de slaapkamer. Kes brengt iedere nacht alle jongen een keer naar bed omdat dat toch de fijnste plek is en dan haal ik haar over ze weer terug te brengen naar de doos. Ik hoop dat die kleine lijfjes tegen al dat gesleep kunnen en dat ze geen blijvende schade overhouden van de sprong van het bed af maar iedere ochtend lijken ze nog wel groter en gezonder als de dag ervoor dus voorlopig gaat het goed… de oogjes zijn allemaal mooi schoon en ze kijken allemaal heel nieuwsgierig naar alles wat er gebeurd. Wat een feest!

 

De chip identificatie

Inleiding
Sinds een paar jaar is het in Nederland mogelijk om dieren via een elektronisch implantaat (de transponder of ‘chip’) van een identificatie te voorzien. Deze methode is in hoog tempo de tatoeage aan het vervangen. De in Nederland gehanteerde technieken voldoen aan de ISO-norm. Sinds januari 1996 zijn er namelijk afspraken over de standaard waar chips aan moeten voldoen. De nu gebruikte chips voldoen allen aan deze ISO-standaard en zijn dus wereldwijd afleesbaar. De chip is een klein stukje elektronica dat onder de huid wordt ingebracht. Dit gebeurt via een injectienaald. De chip wordt afgelezen via een ‘reader’. Via een centrale databank is 24 uur per dag op te vragen waar het dier met deze identificatie thuishoort. Het telefoonnummer hiervoor is: 0900-4040456 Daarmee is in principe gewaarborgd dat van een in Nederland “gechipt” dier de gegevens van dit dier (en zijn eigenaar) vanuit iedere plek over de wereld terug te vinden zijn. Sinds 1 januari 1998 worden ook alle rashonden door de Raad van Beheer gechipt in plaats van de vroeger voorgeschreven tatoeage.

Loopt Nederland hiermee voor op andere landen?
Nee, integendeel. In veel landen vindt de toepassing bij dieren al jarenlang plaats. Voorbeelden zijn Amerika (12 jaar), Engeland (6 jaar) en zelfs in België vindt toepassing bij bijv alle asieldieren al enkele jaren plaats.

Gebeuren er geen enge dingen als zo’n chip is ingebracht?
Hoewel we er in Nederland nog maar net mee zijn begonnen wordt de techniek al geruime tijd in andere landen toegepast. Dat houdt in dat we niet te maken zullen krijgen met onverwachte “kinderziektes”. Alles is al jarenlang getest en verbeterd. Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een speciale coating over het bioglas. Deze zorgt ervoor dat de chip binnen enkele uren “verkleeft” met de omgeving en dus niet door het lichaam gaat “zwerven”. (Een chip die bij grote uitzondering wat ‘wandelt’ richt geen schade aan doordat deze altijd in de onderhuidse laag blijft en maximaal een paar centimeter opschuift.)

Doet het inbrengen van de chip pijn?
Het inbrengen van de chip gebeurt met een injectienaald. Hoewel die naald wel wat dikker is dan een naald waarmee de dieren hun jaarlijkse prik krijgen, is er nauwelijks reactie waar te nemen. De verklaring is dat door de elasticiteit van de huid alleen het hele dunne scherpe puntje van de naald een gaatje in de huid maakt. Daarna “rekt” dit gaatje gewoon een beetje op en kan het dikkere deel van de naald erdoor. Omdat er onder de huid bijna geen gevoelszenuwen zitten doet het opschuiven van de naald onder de huid verder geen zeer. Al met al is het niet pijnlijker dan de jaarlijkse vaccinatie met het veel dunnere naaldje.

Hoe werkt zo’n chip?
Een chip bestaat uit:
Een omhulsel van bio-glas
Een hele kleine spoel

De eigenlijke chip.
Als de spoel in een magnetisch veld wordt gehouden zal hierin een kleine inductiestroom ontstaan. Deze stroom is voldoende om de chip te activeren. Een chip heeft de grote van het oude dubbeltjeDie chip is in wezen een vrij dom ding, want het enige wat hij kan is een code uitzenden. Deze code is altijd hetzelfde en bestaat uit 15 cijfers die niet veranderd kunnen worden. Voor Nederland zijn de eerste 3 cijfers 528. Ieder dier waarvan de chipcode begint met 528 is dus een dier dat in Nederland gechipt is. De volgende 3 cijfers geven aan welke categorie dieren het betreft (bijv gezelschapsdier) en door welke fabrikant de transponder gefabriceerd is. Dan blijven er nog 9 cijfers over (dus 10 miljard verschillende nummers!) om voor elk dier een unieke herkenbaarheid te garanderen.

Hoe en door wie kunnen deze nummers afgelezen worden?
Iedereen die beschikt over een ISO-aflezer kan íedere ISO-chip over de hele wereld aflezen. Niettemin zijn er ook afleesapparaten (vaak de goedkopere) die alleen de transponders van de eigen fabrikant kunnen lezen. In Nederland zijn het de dierenartsen die het initiatief hebben genomen om huisdieren te chippen. Deze beschikken dan ook vrijwel allemaal over een reader. Ook dierenambulances en asiels zijn tegenwoordig steeds meer in het bezit van zo’n reader. Belangrijk is wel dat zij beschikken over readers die ook niet ISO-chips kunnen aflezen, omdat er met name in de voorafgaande jaren ook wel dieren zijn gechipt met een niet ISO-chip.

Hoe vindt de registratie plaats?
Op een registratieformulier worden de gegevens van het dier, zijn eigenaar en degene die de chip heeft aangebracht vermeld. Vervolgens wordt dit formulier opgestuurd naar de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (N.D.G.) in Amsterdam.

Deze Databank is opgericht door
De S.R.G.N. (Stichting Registratie Gezelschapsdieren Nederland) o.a. bekend door het Dierenpaspoort,

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied (rashonden) de K.N.M.v.D. (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde), de vereniging van dierenartsen. De Databank slaat de gegevens op in een computersysteem en koppelt daaraan het nummer van de chip. Door dit nummer kunnen in een fractie van een seconde de ingebrachte gegevens opgevraagd worden. Een chip zorgt er dus voor dat huisdieren die vermist of verwond zijn weer snel bij de eigenaar terugbezorgd kunnen worden. Daarnaast kunnen gestolen dieren zo ook makkelijker opgespoord worden (het bewijs van eigendom is in het dier aanwezig!).

Welke voordelen heeft de “chip” boven tatoeëren?
Het inbrengen van de chip is vrijwel pijnloos. Bij tatoeëren moeten er tientallen gaatjes gemaakt worden!

Een chip werkt altijd! Bij 60% van de tatoeages is na 2 jaar het nummer niet meer afleesbaar!

Een chip is niet ontsierend voor het dier.

Het aflezen van een chip met een reader duurt nog geen seconde. Probeer dit zelf eens met het aflezen van de tatoeage bij uw eigen hond (of kat).

Alle dieren, van muis tot olifant kunnen gechipt worden.

De chip kan niet veranderd worden; hij kan maar één nummer weergeven.

In de meeste gevallen kan de plaats van de chip niet meer nauwkeurig worden bepaald zodat hij in geval van diefstal niet te verwijderen is.

Doordat alle gegevens van alle dieren in één centrale Databank komen hoef je je niet af te vragen bij wie je voor de informatie moet zijn.

Door middel van het unieke nummer kan de herkomst van het dier overal ter wereld vastgesteld worden.

In de ISO-standaard staat dat chips getest moeten zijn door een onafhankelijke instantie genaamd ICAR. Hierbij wordt ook fraudebestendigheid en leesvastheid getest: het nummer op de chip is dus niet te wissen of te veranderen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het chippen?
Eigenlijk is het enige nadeel dat je aan de buitenkant niet kunt zien of een dier gechipt is. Het is dus gewoon zaak om zo snel mogelijk te zorgen dat ieder dier in Nederland zijn eigen chip heeft

Je eerste kat !

Als het er allemaal goed uitziet en u heeft het kitten opgehaald is het toch verstandig om het kitten door uw dierenarts te laten onderzoeken. Vaak zien we bij kittens vieze oren. Ze gaan door de jeuk aan de oren krabben. Het kan zijn dat er hier spraken is van een oormijtinfectie die ze al in het nest van hun moeder hebben gekregen. Deze infectie is goed te behandelen. Ook als de oren schoon zijn is het toch belangrijk dat u dit regelmatig controleert. Op deze manier kunt u eventuele afwijkingen op tijd onderkennen. Uw dierenarts controleert ook de vacht op parasieten. Gebruik beneden de leeftijd van 3 maanden alleen bestrijdingsmiddelen die uw dierenarts adviseert. Tijdens dit algemene onderzoek van uw kitten kunnen eventuele aangeboren gebreken aan het licht komen.

Inenten waartegen en wanneer
Als het kitten 9 weken oud is dient het geënt te worden tegen kattenziekte en niesziekte. Op 12 weken leeftijd moet deze enting worden herhaald om een voldoende bescherming te krijgen. Pas na deze entingen kunt u uw kitten met een gerust hart naar buiten laten gaan. Maar ook als u het kitten binnen houdt, is deze enting aan te bevelen. Niesziekte wordt veroorzaakt door een virus dat u als eigenaar aan uw kleding of handen mee naar huis kunt nemen. Vooral voor jonge kittens is dit erg gevaarlijk. Ze beginnen te niezen en krijgen een vieze neus en ontstoken ogen. De ziekte kan dodelijk zijn maar kan ook, als uw kitten het overleeft, chronisch worden ondanks de behandeling door uw dierenarts. Oudere katten zijn eveneens vatbaar voor kattenziekte en niesziekte. Daarom is het raadzaam de enting jaarlijks te herhalen. Na de eerste entingen krijgt u jaarlijks een herinnering toegestuurd in verband met de hervaccinatie. Als u met de kat naar het buitenland gaat moet de kat minimaal een maand van tevoren zijn ingeënt tegen hondsdolheid. U krijgt dan een officieel certificaat dat u bij de grens moet kunnen tonen.

Ontwormen
Bijna alle kittens zijn besmet met spoelwormen die ze via de moedermelk binnen hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de kittens vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Een goed schema hiervoor is:

op 4 en 6 weken leeftijd.
op 2, 4 en 6 maanden leeftijd.
daarna 2 keer per jaar.

Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn of als er iemand in huis zwanger is, spoelwormen van de kat (en hond) zijn namelijk besmettelijk voor mensen. In geval van zwangerschap kan deze persoon het verschonen van de kattenbak beter door iemand anders laten doen (dit ook i.v.m. besmetting met Toxoplasmose). Voor meer informatie raadpleeg uw huisarts of dierenarts. Voor goedwerkende ontwormingsmiddelen kunt u bij de dierenarts terecht.

De voeding
Katten zijn kieskeurig. Wanneer ze tijdens hun jonge leven maar 1 soort voer gewend zijn, zullen ze vaak als ze ouder zijn andere merken weigeren. Dit kan erg vervelend zijn als uw kat om de een of andere reden op dieet of speciaal voer moet. Er is speciaal kittenvoer in de handel waar alles in zit wat uw kitten voor de groei nodig heeft. Tot een leeftijd van 5 maanden kunt u ze dit kittenvoer geven waarna u geleidelijk overstapt op normaal kattenvoer.
Een volwassen kat heeft van een goed voer genoeg aan ongeveer 60 a 90 gram per dag.

De opvoeding
Als een kat voor het eerst de nagels gaat scherpen en hij doet dit op een plek waar dit niet mag, is het zaak dat u hem dit zo snel mogelijk afleert. Hoe langer u daarmee wacht, des te moeilijker het gaat. Eigenlijk kunt u het beste meteen een krabpaal aanschaffen, als u een kat neemt. De krabpaal moet bekleed zijn met een stof met een verticale structuur en moet zo hoog zijn dat de kat er tegenop kan staan. Zodra het jonge katje ergens begint te krabben brengt u hem meteen naar de krabpaal. Deze moet natuurlijk op een plaats staan waar het diertje makkelijk bij kan komen. Als u bovendien een paar druppeltjes Valeriaan op de bovenkant van de krabpaal sprenkelt, zal het de kat nog duidelijker zijn dat hij daar mag krabben. Katten zijn namelijk dol op de geur van Valeriaan. Alle katten hebben behalve vlees ook (resten) van planten nodig. Een kat die niet buiten komt, ziet geen ander groenvoer dan uw kamerplanten en zal daar dan ook zeker aan gaan eten. Afgezien van het feit dat u hem dat niet altijd in dank zult af nemen, bestaat er gevaar dat uw kat aan een giftige plant begint. In de dierenspeciaalzaak kunt u een bakje met kattegras halen waar hij van hartelust van mag eten. Als uw kat iets doet wat niet mag kunt u hem op de volgende wijze bestraffen: zorg dat u altijd een plantenspuit binnen handbereik hebt, een koude waterstraal vinden ze niet prettig maar is niet schadelijk voor het dier.

de voorbereidingen :
Of je nu een kat uit het asiel (doden cel) neemt of je krijgt zo’n schattig klein hummeltje van een week of 8 a 10 (bij raskittens moet dit 13 weken zijn), Er moet een heleboel geregeld worden ! Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kattenbak, vulling, krabpaal, ’n mandje, speeltjes, eet & drinkbakjes, nagelschaartje, vlooienkammetje etc. je ziet voor je het weet is het een hele waslijst neem je daarbij de kosten van inenten & ontwormen (als de kat naar buiten kan komt hier nog chippen bij.)dan kom je al gauw op een bedrag van enkele honderden guldens ! verders is er natuurlijk de vraag of je een katertje of een poes neemt, een kater is over het algemeen veel brutaler en heeft wat meer ‘streken’ terwijl poezen vaak wat liever zijn en meer van heerlijk op schoot zitten houden.

De grote dag :
Eindelijk is het dan zover, Je nieuwe maatje komt !
Nu zijn er een aantal belangrijke zaken waar we op dienen te letten : het is belangrijk dat de kat op zijn gemak de nieuwe leefomgeving kan ontdekken zonder dat ie daarbij achterna gezeten word door andere huisgenoten zoals kinderen of een hond. indien de kat besluit om onmiddellijk onder de bank te kruipen en er voorlopig niet meer onderuit tekomen probeer hem er dan niet voortdurend onder vandaan te trekken, hier door zal de kat alleen maar banger worden ! Zorg er in ieder geval voor dat de kattenbak makkelijk te vinden is (zet de kattenbak niet pal naast voer/drinkbakjes want katten doen niet graag hun behoefte < vlakbij de plaats waar ze eten !) Omdat de meeste katten niet gewend zijn aan een kattenbak met een deurtje/klepje kan U deze het beste verwijderen evenals de bovenkant van de bak. De bovenkant kan U er na een paar dagen alweer op zetten maar met het deurtje moet U goed opletten want er zijn nogal wat katten die er een hekel aan hebben en dus hun boodschap liever elders doen

De vruchtbaarheidscyclus & Zwangerschap bij katten

Als de poes gedekt is, dan breekt er een spannende tijd aan ! Meestal merk je tijdens de eerste weken weinig veranderingen op, al kunnen sommige poezen wel enigszins veranderen qua karakter en/of gewoonten; zo kunnen sommige poezen al meteen meer gaan slapen, of wat meer gaan eten, anderen zijn dan misschien wat meer prikkelbaar t.o.v. de eigenaars of soortgenoten, nog anderen zijn aanhankelijker, etc. Dit is zeer afhankelijk van poes tot poes, en aan sommigen merk je tijdens de eerste weken nog helemaal geen veranderingen op.

Schijnzwanger
Poezen kunnen ook schijnzwanger zijn, dit verschijnsel ontwikkelt zich meestal na een geslaagde- maar onbevruchte dekking. en in dat geval kunnen ze zich net als een zwangere poes gedragen, en kunnen ze ook de lichamelijke veranderingen ondergaan; ze kunnen dan meer gaan slapen, meer/vaker gaan eten, minder speels zijn, prikkelbaar, aanhankelijker, dikke buik krijgen, zelfs opgezette melkklieren, vloeiing uit de tepels, etc. …ook deze symptomen variëren weer van poes tot poes. Je kunt dit het best melden aan je dierenarts, en een afspraak maken om eens langs te gaan, deze zal de poes dan eens nakijken en meestal ook een antibioticum of andere medicatie geven, want bij een schijnzwangerschap bestaat de kans op infectie (baarmoederontsteking). Laat de poes bij voorkeur ook niet méér/vaker gaan eten, want dit zorgt enkel voor overbodige toename van het gewicht, en houdt de eventuele activiteit van de melkklieren in stand.

Maar stel dat je met zekerheid weet dat je poes wèl zwanger is, wat dan ? Je kunt aan de hand van de dag(en) waarop ze werd gedekt, gaan uitrekenen rond welke datum de poes is uitgerekend om te bevallen. Een poes bevalt in principe rond de 63ste-65ste dag, maar poezen kunnen bevallen vanaf dag 59, en zelfs pas op dag 70 ! De 65ste dag is dus een beetje de gemiddelde bevallingsdatum, en de meeste poezen bevallen dan ook rond die tijd.

Tijdens de eerste weken zal de eetlust en gewicht stilaan gaan toenemen. Veel poezen nemen dan ook al duidelijk meer rust, maar anderen spelen nog vlijtig door alsof er niks aan de hand is. Het is belangrijk dat je haar een heel goede voeding geeft, bij voorkeur een kittenvoer, deze is iets calorierijker en is erg geschikt om aan je zwangere poes te geven, op die manier krijgt ze een energierijke voeding naar binnen die goed is voor de ontwikkeling van haar kittens, en zorgt er ook voor dat er genoeg voedingsstoffen overblijven voor haarzelf. ! Extra verwennerijtjes mogen wel, maar ga daar tijdens de zwangerschap niet plots in overdrijven, want de poes loopt dan kans om overgewicht te krijgen, waardoor de zwangerschap lastiger kan zijn, en tevens kan het ook de bevalling bemoeilijken of zelfs belemmeren. Een gewone gezonde, energierijke voeding (zoals kittenvoer) volstaat eigenlijk al. En ook al is de poes stilaan meer gaan eten, toch zal de opname van voedsel vooral tijdens de laatste 2 weken gaan toenemen.

Betreft het een poes die vrij buiten mag lopen, hou haar dan binnen, vooral tijdens de laatste week/weken !

Beweging is goed tijdens de zwangerschap want het voorkomt overmatig overgewicht, een beetje aanmoediging tot spelen kan dus gerust, maar als je poes geen zin heeft in beweging, forceer haar daar dan niet in.

Zwanger of niet?
Vanaf de 3de week kun je zelf gaan controleren of er eventueel sprake is van een geslaagde dekking, je kunt dan de tepels van je poes in het oog houden, en als deze wat donkerder van kleur worden, en de vacht rond de tepels een beetje is gaan wijken, dan wijst dit op een zwangerschap ! Let wel; bij sommige poezen kunnen de tepels aan het eind van de 2de week donkerder zijn, en bij anderen is dat dan weer rond de 4de week, ook dit is heel afhankelijk van de poes zelf, maar meestal is dit zichtbaar rond de 3de week. Verder kun je dan ook zelf voelen of er kittens aanwezig zijn, en soms kun je de “vruchtjes” (foetussen) zelfs tellen, dit kan d.m.v. palpatie. Palpatie is een bepaalde manier van voelen “in” de buik terwijl de poes op de pootjes staat, uiteraard voel je bij deze methode aan de buitenkant (uitwendig) bij de poes, maar met een bepaalde handeling met lichte druk, waarbij op voorzichtige wijze gebruik wordt gemaakt van de vingers, betast men de baarmoeder. Het is echter af te raden om deze handeling toe te passen indien men er geen ervaring mee heeft, want je kunt dan ook dingen fout gaan doen (zoals kittens bezeren), en tevens kan het erg oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn voor de poes. (Dieren-) artsen en ook heel wat fokkers weten wel hoe het moet, en hebben hierbij dan ook ervaring.

Als je zelf graag wil weten hoe het moet, en welke manier de meest correcte is, dan kan aan je dierenarts eventueel vragen om het eens rustig uit te leggen, en voor te tonen. Als je het dan voor het eerst zelf gaat proberen, wees dan voorzichtig en blijf vooral rustig, katten voelen stress namelijk heel goed aan, en zullen dan zelf ook nerveus gaan worden. Wordt je poes er nerveus van, of vindt ze het helemaal niet leuk dat je aan haar zit te prutsen, laat haar dan beter met rust, want sommige poezen vinden het helemaal niet leuk dat er iemand aan hun buikje komt wanneer ze zwanger zijn, en stress kun je maar beter vermijden tijdens de zwangerschap.

Je kan echter ook een echografie laten nemen om zekerheid te hebben of je poes al dan niet zwanger is. Dit kan het best vanaf de 5de week, omdat dan alles heel duidelijk zichtbaar is. Je zult dan zien of er inderdaad kittens aanwezig zijn, en je ziet dan vooral ook de hartjes kloppen. Vaak kan men dan ook de kittens tellen of een goede schatting van het aantal kittens geven, maar dit is niet altijd mogelijk… bij grote nesten is dit vaak een stuk moeilijker, omdat men dan vaak niet weet welke kittens men al heeft geteld en welke niet, en soms zitten er dan ook kittens vlak achter mekaar waardoor men soms één of meerdere kittens vergeet te tellen. Een schatting of exacte weergave van het aantal is vaak wel prettig, omdat je bij de bevalling dan weet wanneer de gehele bevalling is afgelopen, en er geen kittens meer op komst zijn. Maar zoals eerder gezegd, kan men het aantal vaak niet exact meedelen, dus moet je bij de bevalling steeds alert zijn. Verrassingen komen namelijk wel vaker voor ! – Is de poes normaal steeds erg bang bij/van de dierenarts, of houdt ze absoluut niet van een autorit, dan valt een echografie te overwegen… want ook dit kan een stresssituatie zijn, en stress kun je tijdens de zwangerschap beter voorkomen. Je weet zelf best hoe je poes met zo’n situaties omgaat en hoe ze erop reageert, dus kun je het best je keuze maken aan de hand daarvan; denk steeds aan het belang van de poes.

Rond de 7de week kun je de kittens duidelijk voelen bewegen & trappen als je de poes aait, of wanneer je hand op haar buikje ligt.

Na ong. 35 dagen wordt de buik dikker, en zullen de melkklieren gaan ontwikkelen.

Na ong. 50 dagen zal de melkproductie op gang komen, en een paar dagen vóór de bevalling kan er een melkachtig vocht uit de tepels vloeien, bij andere poezen is dat vlak voor de bevalling (bijv. voor of tijdens de weeën).

Tijdens de laatste weken of dagen van de zwangerschap, kan de poes hevige nesteldrang gaan vertonen, dit zul je opmerken wanneer de poes in haar werpkist, doos, of bench hevig zal gaan woelen, en als het ware alle lakens, dekens, doeken door mekaar zal gaan gooien. En vaak gaat ze er vervolgens in slapen. Laat de poes rustig begaan, dit is een volkomen normaal gedrag. Leg alles weer netjes op z’n plaats wanneer de poes niet meer in de buurt is, maar verstoor haar niet tijdens dit gebeuren, want ze zal het niet snappen en kan zich gaan ergeren aan jouw bemoeienis.
Sommige poezen vinden het tijdens de zwangerschap heel erg fijn om dicht in je buurt te zijn, en vinden het erg aangenaam als je hun buikje zachtjes aait. Anderen kunnen dan weer ietwat afstandelijker zijn, en sommigen houden er helemaal niet van dat je hun buikje aait.

Indien er tijdens de zwangerschap sprake is van vaginale afscheiding, controleer dan hoe deze eruit ziet; is deze helder is en niet (abnormaal) vies ruikt, dan kan dit betekenen dat er een kitten is overleden, dit is erg jammer… maar ga niet meteen panikeren, want dit is vaak een selectie van de natuur (in vele gevallen was er dan iets ernstig mis met het kitten), en vaak komen de andere kittens dan gewoon gezond ter wereld op de aangegeven datum.

Is de afscheiding echter troebel en/of ruikt deze vies, dan kan dit ook betekenen dat er één of meerdere kittens zijn overleden, maar meestal is er dan ook al sprake van een infectie; baarmoederontsteking. In dit geval is de sterfte van de kittens ook meestal niet meer zo recent, en deze kunnen tijdens de bevalling dan ook al in staat van ontbinding zijn, en in vaak zijn ze zelfs al volledig geresorbeerd (= opgenomen in het lichaam van de poes, waardoor er in principe niks meer van het kitten overblijft, en er dus geen dood kitten meer geboren word). Ook in dit geval kunnen er nog levende kittens aanwezig zijn.

! Let wel, afscheiding betekent niet altijd dat er één of meerdere dode kittens aanwezig zijn, in sommige gevallen gaat de poes al een paar dagen of een week vóór de bevalling wat vloeien, en blijkt bij de bevalling alles gewoon in orde te zijn. Maar veelal wijst het op een probleem, dus kun je maar beter tijdig je dierenarts op de hoogte brengen, zodat er indien nodig tijdig kan worden ingegrepen ! Een dood kitten, kan namelijk tijdens de weeën vast raken in de baarmoederhals, waardoor de rest van de bevalling belemmerd wordt, en de andere (gezonde) kittens & moederpoes gevaar lopen. In dit geval kan de moederpoes uitgeput raken, en/of kunnen er bloedingen optreden door het voortdurende persen zonder resultaat, en kunnen de andere kittens niet geboren worden, en kunnen ze verzwakken en/of overlijden. De dierenarts kan dan eerst proberen om de poes een weeën-opwekker toe te dienen om de weeën te versterken indien nodig, en kan een keizersnede gaan uitvoeren als dit niet zou helpen. In sommige gevallen zal de dierenarts meteen een keizersnede overwegen omdat de risico’s te groot zijn, en om zekerheid te hebben dat er geen verdere complicaties optreden.

Als er tijdens de zwangerschap sprake is van een overleden kitten, dan wordt dit kitten ook soms spontaan uit het lichaam gedreven, je poes zal dan bevallen van een dood kitten, maar dit betekend niet altijd dat de bevalling dan gaat doorzetten, en de andere kittens te vroeg ter wereld zullen komen. Dit gebeurt soms wel, maar het is absoluut niet altijd het geval. Soms gaat de zwangerschap dan gewoon verder tot de uitgerekende datum.

Poezen bevallen dus tussen de 59ste & 70ste dag (meestal rond de 63ste-65ste dag), de kittens zijn op dag 59 reeds levensvatbaar, maar toch nog vrij fragiel, en daarnaast zijn de longen dan vaak nog iets te weinig ontwikkeld… het is dus beter om een paar dagen later te bevallen, de kittens hebben dan ook al een beter geboortegewicht. Tot dag 70 hoef je je nog niet echt ongerust te gaan maken, maar als de poes op dag 70 nog geen aanstalten maakt om te gaan bevallen, dan kun je het best eens contact opnemen met je dierenarts. Het zou kunnen dat er een probleem is, of dat de bevalling niet gewoon spontaan op gang kan komen. Na dag 70 is er meestal sprake van een keizersnede, omdat de kittens dan ook al vaak te groot zijn om op natuurlijke wijze vlot ter wereld te komen, en ook om verdere problemen en/of complicaties te voorkomen.

Zorg ervoor dat je rond de bevallingsdatum niet te ver meer uit de buurt van je poes gaat, want het is belangrijk dat je opmerkt wanneer deze gaat bevallen, en je meteen alles kunt gaan volgen om onmiddellijk te kunnen ingrijpen wanneer dit nodig zou zijn. Heel wat poezen bevallen probleemloos en vlot, maar elke bevalling is anders, en niet elke poes bevalt zonder moeiteloos !

Je eerste kat !

Als het er allemaal goed uitziet en u heeft het kitten opgehaald is het toch verstandig om het kitten door uw dierenarts te laten onderzoeken. Vaak zien we bij kittens vieze oren. Ze gaan door de jeuk aan de oren krabben. Het kan zijn dat er hier spraken is van een oormijtinfectie die ze al in het nest van hun moeder hebben gekregen. Deze infectie is goed te behandelen. Ook als de oren schoon zijn is het toch belangrijk dat u dit regelmatig controleert. Op deze manier kunt u eventuele afwijkingen op tijd onderkennen. Uw dierenarts controleert ook de vacht op parasieten. Gebruik beneden de leeftijd van 3 maanden alleen bestrijdingsmiddelen die uw dierenarts adviseert. Tijdens dit algemene onderzoek van uw kitten kunnen eventuele aangeboren gebreken aan het licht komen.

Inenten waartegen en wanneer
Als het kitten 9 weken oud is dient het geënt te worden tegen kattenziekte en niesziekte. Op 12 weken leeftijd moet deze enting worden herhaald om een voldoende bescherming te krijgen. Pas na deze entingen kunt u uw kitten met een gerust hart naar buiten laten gaan. Maar ook als u het kitten binnen houdt, is deze enting aan te bevelen. Niesziekte wordt veroorzaakt door een virus dat u als eigenaar aan uw kleding of handen mee naar huis kunt nemen. Vooral voor jonge kittens is dit erg gevaarlijk. Ze beginnen te niezen en krijgen een vieze neus en ontstoken ogen. De ziekte kan dodelijk zijn maar kan ook, als uw kitten het overleeft, chronisch worden ondanks de behandeling door uw dierenarts. Oudere katten zijn eveneens vatbaar voor kattenziekte en niesziekte. Daarom is het raadzaam de enting jaarlijks te herhalen. Na de eerste entingen krijgt u jaarlijks een herinnering toegestuurd in verband met de hervaccinatie. Als u met de kat naar het buitenland gaat moet de kat minimaal een maand van tevoren zijn ingeënt tegen hondsdolheid. U krijgt dan een officieel certificaat dat u bij de grens moet kunnen tonen.

Ontwormen
Bijna alle kittens zijn besmet met spoelwormen die ze via de moedermelk binnen hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de kittens vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Een goed schema hiervoor is:

op 4 en 6 weken leeftijd.
op 2, 4 en 6 maanden leeftijd.
daarna 2 keer per jaar.

Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn of als er iemand in huis zwanger is, spoelwormen van de kat (en hond) zijn namelijk besmettelijk voor mensen. In geval van zwangerschap kan deze persoon het verschonen van de kattenbak beter door iemand anders laten doen (dit ook i.v.m. besmetting met Toxoplasmose). Voor meer informatie raadpleeg uw huisarts of dierenarts. Voor goedwerkende ontwormingsmiddelen kunt u bij de dierenarts terecht.

De voeding
Katten zijn kieskeurig. Wanneer ze tijdens hun jonge leven maar 1 soort voer gewend zijn, zullen ze vaak als ze ouder zijn andere merken weigeren. Dit kan erg vervelend zijn als uw kat om de een of andere reden op dieet of speciaal voer moet. Er is speciaal kittenvoer in de handel waar alles in zit wat uw kitten voor de groei nodig heeft. Tot een leeftijd van 5 maanden kunt u ze dit kittenvoer geven waarna u geleidelijk overstapt op normaal kattenvoer.
Een volwassen kat heeft van een goed voer genoeg aan ongeveer 60 a 90 gram per dag.

De opvoeding
Als een kat voor het eerst de nagels gaat scherpen en hij doet dit op een plek waar dit niet mag, is het zaak dat u hem dit zo snel mogelijk afleert. Hoe langer u daarmee wacht, des te moeilijker het gaat. Eigenlijk kunt u het beste meteen een krabpaal aanschaffen, als u een kat neemt. De krabpaal moet bekleed zijn met een stof met een verticale structuur en moet zo hoog zijn dat de kat er tegenop kan staan. Zodra het jonge katje ergens begint te krabben brengt u hem meteen naar de krabpaal. Deze moet natuurlijk op een plaats staan waar het diertje makkelijk bij kan komen. Als u bovendien een paar druppeltjes Valeriaan op de bovenkant van de krabpaal sprenkelt, zal het de kat nog duidelijker zijn dat hij daar mag krabben. Katten zijn namelijk dol op de geur van Valeriaan. Alle katten hebben behalve vlees ook (resten) van planten nodig. Een kat die niet buiten komt, ziet geen ander groenvoer dan uw kamerplanten en zal daar dan ook zeker aan gaan eten. Afgezien van het feit dat u hem dat niet altijd in dank zult af nemen, bestaat er gevaar dat uw kat aan een giftige plant begint. In de dierenspeciaalzaak kunt u een bakje met kattegras halen waar hij van hartelust van mag eten. Als uw kat iets doet wat niet mag kunt u hem op de volgende wijze bestraffen: zorg dat u altijd een plantenspuit binnen handbereik hebt, een koude waterstraal vinden ze niet prettig maar is niet schadelijk voor het dier.

de voorbereidingen :
Of je nu een kat uit het asiel (doden cel) neemt of je krijgt zo’n schattig klein hummeltje van een week of 8 a 10 (bij raskittens moet dit 13 weken zijn), Er moet een heleboel geregeld worden ! Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kattenbak, vulling, krabpaal, ’n mandje, speeltjes, eet & drinkbakjes, nagelschaartje, vlooienkammetje etc. je ziet voor je het weet is het een hele waslijst neem je daarbij de kosten van inenten & ontwormen (als de kat naar buiten kan komt hier nog chippen bij.)dan kom je al gauw op een bedrag van enkele honderden guldens ! verders is er natuurlijk de vraag of je een katertje of een poes neemt, een kater is over het algemeen veel brutaler en heeft wat meer ‘streken’ terwijl poezen vaak wat liever zijn en meer van heerlijk op schoot zitten houden.

De grote dag :
Eindelijk is het dan zover, Je nieuwe maatje komt !
Nu zijn er een aantal belangrijke zaken waar we op dienen te letten : het is belangrijk dat de kat op zijn gemak de nieuwe leefomgeving kan ontdekken zonder dat ie daarbij achterna gezeten word door andere huisgenoten zoals kinderen of een hond. indien de kat besluit om onmiddellijk onder de bank te kruipen en er voorlopig niet meer onderuit tekomen probeer hem er dan niet voortdurend onder vandaan te trekken, hier door zal de kat alleen maar banger worden ! Zorg er in ieder geval voor dat de kattenbak makkelijk te vinden is (zet de kattenbak niet pal naast voer/drinkbakjes want katten doen niet graag hun behoefte < vlakbij de plaats waar ze eten !) Omdat de meeste katten niet gewend zijn aan een kattenbak met een deurtje/klepje kan U deze het beste verwijderen evenals de bovenkant van de bak. De bovenkant kan U er na een paar dagen alweer op zetten maar met het deurtje moet U goed opletten want er zijn nogal wat katten die er een hekel aan hebben en dus hun boodschap liever elders doen

De vruchtbaarheidscyclus & Zwangerschap bij katten

Als de poes gedekt is, dan breekt er een spannende tijd aan ! Meestal merk je tijdens de eerste weken weinig veranderingen op, al kunnen sommige poezen wel enigszins veranderen qua karakter en/of gewoonten; zo kunnen sommige poezen al meteen meer gaan slapen, of wat meer gaan eten, anderen zijn dan misschien wat meer prikkelbaar t.o.v. de eigenaars of soortgenoten, nog anderen zijn aanhankelijker, etc. Dit is zeer afhankelijk van poes tot poes, en aan sommigen merk je tijdens de eerste weken nog helemaal geen veranderingen op.

Schijnzwanger
Poezen kunnen ook schijnzwanger zijn, dit verschijnsel ontwikkelt zich meestal na een geslaagde- maar onbevruchte dekking. en in dat geval kunnen ze zich net als een zwangere poes gedragen, en kunnen ze ook de lichamelijke veranderingen ondergaan; ze kunnen dan meer gaan slapen, meer/vaker gaan eten, minder speels zijn, prikkelbaar, aanhankelijker, dikke buik krijgen, zelfs opgezette melkklieren, vloeiing uit de tepels, etc. …ook deze symptomen variëren weer van poes tot poes. Je kunt dit het best melden aan je dierenarts, en een afspraak maken om eens langs te gaan, deze zal de poes dan eens nakijken en meestal ook een antibioticum of andere medicatie geven, want bij een schijnzwangerschap bestaat de kans op infectie (baarmoederontsteking). Laat de poes bij voorkeur ook niet méér/vaker gaan eten, want dit zorgt enkel voor overbodige toename van het gewicht, en houdt de eventuele activiteit van de melkklieren in stand.

Maar stel dat je met zekerheid weet dat je poes wèl zwanger is, wat dan ? Je kunt aan de hand van de dag(en) waarop ze werd gedekt, gaan uitrekenen rond welke datum de poes is uitgerekend om te bevallen. Een poes bevalt in principe rond de 63ste-65ste dag, maar poezen kunnen bevallen vanaf dag 59, en zelfs pas op dag 70 ! De 65ste dag is dus een beetje de gemiddelde bevallingsdatum, en de meeste poezen bevallen dan ook rond die tijd.

Tijdens de eerste weken zal de eetlust en gewicht stilaan gaan toenemen. Veel poezen nemen dan ook al duidelijk meer rust, maar anderen spelen nog vlijtig door alsof er niks aan de hand is. Het is belangrijk dat je haar een heel goede voeding geeft, bij voorkeur een kittenvoer, deze is iets calorierijker en is erg geschikt om aan je zwangere poes te geven, op die manier krijgt ze een energierijke voeding naar binnen die goed is voor de ontwikkeling van haar kittens, en zorgt er ook voor dat er genoeg voedingsstoffen overblijven voor haarzelf. ! Extra verwennerijtjes mogen wel, maar ga daar tijdens de zwangerschap niet plots in overdrijven, want de poes loopt dan kans om overgewicht te krijgen, waardoor de zwangerschap lastiger kan zijn, en tevens kan het ook de bevalling bemoeilijken of zelfs belemmeren. Een gewone gezonde, energierijke voeding (zoals kittenvoer) volstaat eigenlijk al. En ook al is de poes stilaan meer gaan eten, toch zal de opname van voedsel vooral tijdens de laatste 2 weken gaan toenemen.

Betreft het een poes die vrij buiten mag lopen, hou haar dan binnen, vooral tijdens de laatste week/weken !

Beweging is goed tijdens de zwangerschap want het voorkomt overmatig overgewicht, een beetje aanmoediging tot spelen kan dus gerust, maar als je poes geen zin heeft in beweging, forceer haar daar dan niet in.

Zwanger of niet?
Vanaf de 3de week kun je zelf gaan controleren of er eventueel sprake is van een geslaagde dekking, je kunt dan de tepels van je poes in het oog houden, en als deze wat donkerder van kleur worden, en de vacht rond de tepels een beetje is gaan wijken, dan wijst dit op een zwangerschap ! Let wel; bij sommige poezen kunnen de tepels aan het eind van de 2de week donkerder zijn, en bij anderen is dat dan weer rond de 4de week, ook dit is heel afhankelijk van de poes zelf, maar meestal is dit zichtbaar rond de 3de week. Verder kun je dan ook zelf voelen of er kittens aanwezig zijn, en soms kun je de “vruchtjes” (foetussen) zelfs tellen, dit kan d.m.v. palpatie. Palpatie is een bepaalde manier van voelen “in” de buik terwijl de poes op de pootjes staat, uiteraard voel je bij deze methode aan de buitenkant (uitwendig) bij de poes, maar met een bepaalde handeling met lichte druk, waarbij op voorzichtige wijze gebruik wordt gemaakt van de vingers, betast men de baarmoeder. Het is echter af te raden om deze handeling toe te passen indien men er geen ervaring mee heeft, want je kunt dan ook dingen fout gaan doen (zoals kittens bezeren), en tevens kan het erg oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn voor de poes. (Dieren-) artsen en ook heel wat fokkers weten wel hoe het moet, en hebben hierbij dan ook ervaring.

Als je zelf graag wil weten hoe het moet, en welke manier de meest correcte is, dan kan aan je dierenarts eventueel vragen om het eens rustig uit te leggen, en voor te tonen. Als je het dan voor het eerst zelf gaat proberen, wees dan voorzichtig en blijf vooral rustig, katten voelen stress namelijk heel goed aan, en zullen dan zelf ook nerveus gaan worden. Wordt je poes er nerveus van, of vindt ze het helemaal niet leuk dat je aan haar zit te prutsen, laat haar dan beter met rust, want sommige poezen vinden het helemaal niet leuk dat er iemand aan hun buikje komt wanneer ze zwanger zijn, en stress kun je maar beter vermijden tijdens de zwangerschap.

Je kan echter ook een echografie laten nemen om zekerheid te hebben of je poes al dan niet zwanger is. Dit kan het best vanaf de 5de week, omdat dan alles heel duidelijk zichtbaar is. Je zult dan zien of er inderdaad kittens aanwezig zijn, en je ziet dan vooral ook de hartjes kloppen. Vaak kan men dan ook de kittens tellen of een goede schatting van het aantal kittens geven, maar dit is niet altijd mogelijk… bij grote nesten is dit vaak een stuk moeilijker, omdat men dan vaak niet weet welke kittens men al heeft geteld en welke niet, en soms zitten er dan ook kittens vlak achter mekaar waardoor men soms één of meerdere kittens vergeet te tellen. Een schatting of exacte weergave van het aantal is vaak wel prettig, omdat je bij de bevalling dan weet wanneer de gehele bevalling is afgelopen, en er geen kittens meer op komst zijn. Maar zoals eerder gezegd, kan men het aantal vaak niet exact meedelen, dus moet je bij de bevalling steeds alert zijn. Verrassingen komen namelijk wel vaker voor ! – Is de poes normaal steeds erg bang bij/van de dierenarts, of houdt ze absoluut niet van een autorit, dan valt een echografie te overwegen… want ook dit kan een stresssituatie zijn, en stress kun je tijdens de zwangerschap beter voorkomen. Je weet zelf best hoe je poes met zo’n situaties omgaat en hoe ze erop reageert, dus kun je het best je keuze maken aan de hand daarvan; denk steeds aan het belang van de poes.

Rond de 7de week kun je de kittens duidelijk voelen bewegen & trappen als je de poes aait, of wanneer je hand op haar buikje ligt.

Na ong. 35 dagen wordt de buik dikker, en zullen de melkklieren gaan ontwikkelen.

Na ong. 50 dagen zal de melkproductie op gang komen, en een paar dagen vóór de bevalling kan er een melkachtig vocht uit de tepels vloeien, bij andere poezen is dat vlak voor de bevalling (bijv. voor of tijdens de weeën).

Tijdens de laatste weken of dagen van de zwangerschap, kan de poes hevige nesteldrang gaan vertonen, dit zul je opmerken wanneer de poes in haar werpkist, doos, of bench hevig zal gaan woelen, en als het ware alle lakens, dekens, doeken door mekaar zal gaan gooien. En vaak gaat ze er vervolgens in slapen. Laat de poes rustig begaan, dit is een volkomen normaal gedrag. Leg alles weer netjes op z’n plaats wanneer de poes niet meer in de buurt is, maar verstoor haar niet tijdens dit gebeuren, want ze zal het niet snappen en kan zich gaan ergeren aan jouw bemoeienis.
Sommige poezen vinden het tijdens de zwangerschap heel erg fijn om dicht in je buurt te zijn, en vinden het erg aangenaam als je hun buikje zachtjes aait. Anderen kunnen dan weer ietwat afstandelijker zijn, en sommigen houden er helemaal niet van dat je hun buikje aait.

Indien er tijdens de zwangerschap sprake is van vaginale afscheiding, controleer dan hoe deze eruit ziet; is deze helder is en niet (abnormaal) vies ruikt, dan kan dit betekenen dat er een kitten is overleden, dit is erg jammer… maar ga niet meteen panikeren, want dit is vaak een selectie van de natuur (in vele gevallen was er dan iets ernstig mis met het kitten), en vaak komen de andere kittens dan gewoon gezond ter wereld op de aangegeven datum.

Is de afscheiding echter troebel en/of ruikt deze vies, dan kan dit ook betekenen dat er één of meerdere kittens zijn overleden, maar meestal is er dan ook al sprake van een infectie; baarmoederontsteking. In dit geval is de sterfte van de kittens ook meestal niet meer zo recent, en deze kunnen tijdens de bevalling dan ook al in staat van ontbinding zijn, en in vaak zijn ze zelfs al volledig geresorbeerd (= opgenomen in het lichaam van de poes, waardoor er in principe niks meer van het kitten overblijft, en er dus geen dood kitten meer geboren word). Ook in dit geval kunnen er nog levende kittens aanwezig zijn.

! Let wel, afscheiding betekent niet altijd dat er één of meerdere dode kittens aanwezig zijn, in sommige gevallen gaat de poes al een paar dagen of een week vóór de bevalling wat vloeien, en blijkt bij de bevalling alles gewoon in orde te zijn. Maar veelal wijst het op een probleem, dus kun je maar beter tijdig je dierenarts op de hoogte brengen, zodat er indien nodig tijdig kan worden ingegrepen ! Een dood kitten, kan namelijk tijdens de weeën vast raken in de baarmoederhals, waardoor de rest van de bevalling belemmerd wordt, en de andere (gezonde) kittens & moederpoes gevaar lopen. In dit geval kan de moederpoes uitgeput raken, en/of kunnen er bloedingen optreden door het voortdurende persen zonder resultaat, en kunnen de andere kittens niet geboren worden, en kunnen ze verzwakken en/of overlijden. De dierenarts kan dan eerst proberen om de poes een weeën-opwekker toe te dienen om de weeën te versterken indien nodig, en kan een keizersnede gaan uitvoeren als dit niet zou helpen. In sommige gevallen zal de dierenarts meteen een keizersnede overwegen omdat de risico’s te groot zijn, en om zekerheid te hebben dat er geen verdere complicaties optreden.

Als er tijdens de zwangerschap sprake is van een overleden kitten, dan wordt dit kitten ook soms spontaan uit het lichaam gedreven, je poes zal dan bevallen van een dood kitten, maar dit betekend niet altijd dat de bevalling dan gaat doorzetten, en de andere kittens te vroeg ter wereld zullen komen. Dit gebeurt soms wel, maar het is absoluut niet altijd het geval. Soms gaat de zwangerschap dan gewoon verder tot de uitgerekende datum.

Poezen bevallen dus tussen de 59ste & 70ste dag (meestal rond de 63ste-65ste dag), de kittens zijn op dag 59 reeds levensvatbaar, maar toch nog vrij fragiel, en daarnaast zijn de longen dan vaak nog iets te weinig ontwikkeld… het is dus beter om een paar dagen later te bevallen, de kittens hebben dan ook al een beter geboortegewicht. Tot dag 70 hoef je je nog niet echt ongerust te gaan maken, maar als de poes op dag 70 nog geen aanstalten maakt om te gaan bevallen, dan kun je het best eens contact opnemen met je dierenarts. Het zou kunnen dat er een probleem is, of dat de bevalling niet gewoon spontaan op gang kan komen. Na dag 70 is er meestal sprake van een keizersnede, omdat de kittens dan ook al vaak te groot zijn om op natuurlijke wijze vlot ter wereld te komen, en ook om verdere problemen en/of complicaties te voorkomen.

Zorg ervoor dat je rond de bevallingsdatum niet te ver meer uit de buurt van je poes gaat, want het is belangrijk dat je opmerkt wanneer deze gaat bevallen, en je meteen alles kunt gaan volgen om onmiddellijk te kunnen ingrijpen wanneer dit nodig zou zijn. Heel wat poezen bevallen probleemloos en vlot, maar elke bevalling is anders, en niet elke poes bevalt zonder moeiteloos !

Opvoeding van de kat

Inleiding
De kat is één van de meest populaire huisdieren, want hij vraagt niet veel tijd en moeite qua verzorging en is voor veel mensen het toonbeeld van huiselijkheid.
Helaas gaat dit niet altijd zo moeiteloos als vaak verwacht wordt. Ook een kat kan voor veel problemen zorgen! Gelukkig kunnen veel problemen voorkomen worden door de kat op de juiste manier te kiezen en vooral ook door de kat op een goede manier te introduceren in zijn nieuwe huis.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een kitten?
Veel mensen zullen voor een kitten kiezen als nieuwe huisgenoot, vaak ook liefst zo jong mogelijk. Heel veel kittens worden ook al met 7 à 8 weken aangeboden. Het is ook wel erg lief en leuk, zo’n klein pluizenbolletje, maar voor het kitten zelf is dit niet de meest optimale start! En als we graag een gezellige, sociale huisgenoot willen is het beter om een iets ouder kitten te kiezen.
De ideale situatie
Optimaal zou een kitten tot 12 à 13 weken bij moeder en nestgenootjes moeten blijven. Vooral in de periode van 8 tot 12 weken zullen de kittens onderling door spelen en ‘schijngevechten’ leren om niet te hard te bijten en te krabben. Als één van de kittens een ander pijn doet zal die het spel stoppen en weglopen, zo leren ze dat te fel zijn iets oplevert wat ze niet willen… en dat is altijd de beste manier om iets te leren! En als nieuwe eigenaar krijg je dan een katje in huis wat geleerd heeft de nageltjes en tanden gedoseerd te gebruiken. Het eerste stukje opvoeding kunnen we dus altijd het beste overlaten aan de moeder en de nestgenootjes. Dit wordt ook wel de socialisatie genoemd.

Het is uiteraard heel belangrijk dat ze in die periode ook kennismaken met een normaal gezinsleven. Vanuit het nest, in een voor hen veilige omgeving, moeten ze ervaring op kunnen doen met zoveel mogelijk mensen die hen ook oppakken en aanhalen, leren dat geluiden als de tv, de stofzuiger, geluiden van buiten en dergelijke geen bedreiging voor hen vormen. Liefst doen ze ook ervaringen met andere diersoorten op, bijvoorbeeld met honden, vogels, konijnen en dergelijke. Een kitten dat uit zo’n omgeving komt zal hiermee een goede basis hebben en daarmee veel minder risico op probleemgedrag hebben.

Kijk hier goed naar bij het kiezen van een kitten, een kitten met een ideale achtergrond is over het algemeen een leuk, lief en gezellig huisgenootje en zal eigenlijk niet meer opgevoed hoeven worden.
Vanuit een minder ideale situatie
Helaas worden niet alle kittens in een gezellige, sociale omgeving geboren en ook die kittens zullen graag een goed huisje krijgen. En ook zij  kunnen uitgroeien tot leuke, lieve en gezellige huisgenootjes, maar daar zal wat meer inzet van de nieuwe eigenaar bij nodig zijn. Voor kittens die in een schuur, aparte ruimte of zonder veel contact met mensen en huiselijke omstandigheden opgroeien is het beter deze wel met 7 à 8 weken in huis te halen. Liefst als je al een sociale kat hebt die kan helpen met de opvoeding, of met een ander kitten van ongeveer dezelfde leeftijd.
Heb je al zo’n kitten in huis genomen, en is er geen sociale kat of ander kitten om te helpen met de opvoeding, zijn er wel wat mogelijkheden om zelf je kat te leren de nagels en tandjes niet al te hard te gebruiken op levende wezens… Jagen en aanvallen is iets wat een kat instinctmatig zal gaan doen, en om te voorkomen dat je handen en armen er binnen de kortste keren als krabpaal uitzien kun je het beste balletjes, muisjes en hengeltjes gebruiken. De kat ziet dit allemaal als ‘prooi’ en zal er ook zo mee omgaan… bijten en krabben dus! En het is niet zo erg als een kitten je handen als ‘prooi’ beschouwd, maar als hij groter wordt is het een stuk minder aangenaam. Ook bij katten (en andere dieren trouwens) geldt: jong geleerd is oud gedaan. Als je van jongs af aan je kat er aan went dat handen alleen bedoeld zijn om te verzorgen (aaien, borstelen, oppakken) en hij de speeltjes mag bijten en krabben zal dat veel schade aan je huid voorkomen.

Mocht je kat zich vergissen en toch je benen of armen ‘aanvallen’ kun je hem het beste negeren. Direct omdraaien en weglopen en je kat even alleen laten. Of de kat even apart zetten, door hem op te pakken zonder iets te zeggen of naar hem te kijken en even in een andere ruimte te zetten. Het oppakken kun je het beste doen met een hand onder de buik en een hand onder de billen, nooit in het nekvel oppakken want dat is erg pijnlijk! De moederpoes doet dit alleen als ze in een noodsituatie haar kittens moet verplaatsen en zij pakt ze dan meer bij het kopje dan in het nekvel vast.

Een oudere kat
Gelukkig zijn er ook nog heel veel mensen die een oudere kat, bijvoorbeeld uit het asiel, adopteren. Deze katten brengen natuurlijk hun eigen verleden mee en zullen niet per definitie direct de perfect opgevoede kat zijn. Maar ook oudere katten kunnen nog wel een klein beetje opnieuw opgevoed worden. Wat voor kittens geldt, geldt ook voor oudere katten: consequent zijn en rekening houden met het natuurlijke instinct is de basis voor een goede relatie!
Wennen
De eerste dagen in het nieuwe huis is het het beste om de kat zoveel mogelijk met rust te laten. Er niet achteraan lopen en zeker niet oppakken. Geef hem de tijd zijn nieuwe huis op zijn gemak te verkennen. Vooral voor kinderen zal dit best moeilijk zijn! Ze mogen wel proberen om de kat te lokken met bijvoorbeeld een snoepje, of door met een hengeltje te proberen of de kat wil spelen, maar blijf er altijd bij en zorg dat de kinderen niet te druk worden. Snelle bewegingen en harde geluiden kunnen de kat flink schrik aanjagen en dat zal niet helpen om een goede band met de kinderen te krijgen. De eerste dagen is het ook beter om nog even geen visite uit te nodigen, laat de kat eerst wennen aan huis en vaste bewoners. Vraag ook de visite om niet naar de kat toe te gaan, maar het initiatief bij hem te laten. Ook de visite vragen om de kat wat lekkers te geven (als hij wil komen) kan helpen om visite ook voor hem iets leuks te maken.
Als er al andere katten in huis zijn is een introductie vanuit een eigen kamer een optie. Zeker met wat oudere katten kan het verstandig zijn om ze langzaam aan elkaar te laten wennen:

• Geef de kat een ‘eigen’ kamertje met slaapplek, kattenbak, eten en drinken en speeltjes. Zo kan hij tot rust komen, wennen aan de nieuwe omgeving en voorkomt u confrontaties met zijn huisgeno(o)t(en).
• Geef de kat genoeg aandacht maar dring niet aan. Maar vergeet ook de andere kat(ten) niet!
• Is de kat op zijn gemak in het kamertje begin dan met het uitwisselen van de geuren van de katten. Dit doet u door de katten beurtelings te aaien, vooral langs de mondhoeken (hier zitten o.a. geurklieren van de kat). Ook kunt u de mandjes/dekentjes waar de katten op slapen omwisselen.
• Vervolgens moeten de katten elkaar kunnen zien, zonder dat ze elkaar in de haren kunnen vliegen. U kunt de deur van het kamertje op een kier zetten en hier wat (kippengaas) tussen doen of misschien beschikt u over een hordeur. Zo kunnen de katten elkaar zien en ruiken, maar niet aanraken. Tegelijkertijd kunt u beide (of alle) katten wat lekkers te eten geven. Zet de voerbakjes zo dicht mogelijk bij elkaar, in elkaars zicht, maar wel zo dat ze op hun gemak zullen gaan eten. De bakjes kunt u langzaamaan elke keer als u weer wat lekkers geeft wat dichter bij elkaar zetten, net zo lang tot de bakjes tegen de kier van de deur of tegen de hordeur staan. U kunt proberen om hen 2 of 3 maal per dag kleine porties van iets wat ze erg lekker vinden te geven.
• De volgende stap is om de katten om te ruilen, dus de kat die apart zat los laten en de andere kat(ten) in zijn kamer laten met de deur op de kier. Zo kan de kat die apart zat op zijn gemak het verdere huis verkennen en de andere kat(ten) rustig de kamer met alle geurtjes van hem onderzoeken.
• Verloopt dit allemaal volgens plan dan kunt u ze samen in één kamer laten. Houdt die eerste keer uiteraard toezicht zodat u kunt ingrijpen als dat nodig is. Laat de kamerdeur open zodat er een “vluchtroute” is, mocht één van de katten daar behoefte aan hebben. Ook hier kunt u weer beginnen met wat lekkers aan te bieden op een veilige afstand van elkaar. Langzaam maar zeker kunnen de voerbakjes weer steeds dichter bij elkaar gezet worden.
• Mochten ze gaan vechten, spring er niet tussen, maar leidt ze af door lawaai te maken (in de handen klappen, een sleutelbos vlak bij hen gooien) of een speeltje vlak langs hen te gooien. Mocht dit het gevecht niet stoppen, probeer er dan een kussen tussen te houden en daarmee één van de katten in een andere ruimte te krijgen.
• Soms is valeriaan of kattenkruid een goed hulpmiddel. Probeer eerst bij elke kat afzonderlijk hoe deze hier op reageert. Veel katten vinden het heerlijk, gaan erop liggen rollen, aan kauwen, gaan kwijlen en het lijkt wel of ze in trance raken. Maar sommige katten kunnen er ook agressief van worden, of er helemaal niet op reageren. Als alle katten er positief op reageren kun je een beetje valeriaan in je handen wrijven en de katten er mee ‘inwrijven’. Dit kan helpen om de katten leuk te maken voor elkaar. Maar, als er één of meerdere katten niet of juist agressief op reageren kunt u dit beter niet gebruiken!

Hoe lang de gewenningsperiode moet duren zal o.a. afhankelijk zijn van het karakter van de dieren in kwestie. Indien er onverhoopt toch een gevecht is tussen de katten, begin dan weer van voor af aan met hen scheiden en tot rust te laten komen. Dan kunt u nogmaals de introductie uit gaan voeren. Laat katten nooit iets ‘uitvechten’, dat doen katten namelijk niet en elk gevecht zal de kans op een vreedzaam samenleven in de toekomst verkleinen!

Opvoeden
Dit blijft toch altijd wat lastig bij een kat. Maar, zeker niet onmogelijk! Wat in ieder geval nooit werkt is geweld gebruiken. Slaan, of een tik geven, schreeuwen: bij een kat bereik je hier vaak het tegenovergestelde van wat je wilt mee. Heel vaak begrijpt de kat helemaal niet waar hij voor gestraft wordt, deed hij iets wat voor hem volkomen natuurlijk gedrag is (plassen op de deurmat om je territorium tegen katten buiten te beschermen bijvoorbeeld…) of kwam de straf te laat (je komt thuis, hij heeft een uur daarvoor aan de bank gekrabd en krijgt daar nu voor op zijn kop…). In de meeste gevallen zal de kat alleen maar angstig voor je worden, handen gaan zien als iets waar je bang voor moet zijn, bij wat drukke geluiden in huis kan hij in paniek raken. Veel katten zullen je gaan ontlopen omdat ze je niet meer vertrouwen… maar er zijn ook katten die in zo’n geval met angst-agressie zullen reageren. Een kat die een tik heeft gekregen kan bij het naderen van een hand zichzelf direct willen verdedigen. Dat maakt hem geen valse, agressieve kat!

Wat kun je dan wel doen om de kat duidelijk te maken dat bepaald gedrag door jou niet leuk wordt gevonden? Biedt alternatieven, probeer vervelend gedrag als dat mogelijk is te negeren en als dat niet kan, probeer dan iets te verzinnen waardoor het gedrag niet meer loont voor de kat. En dat laatste is gelijk de sleutel: doet je kat iets wat jij niet wilt, kijk dan waar voor je kat de beloning in dat gedrag zit. Springt hij op het aanrecht, kan het dat hij daar wel eens iets lekkers gevonden heeft en nu telkens hoopt dat er weer iets te vinden is. Zorg in dat geval dat er nooit meer iets te halen valt. Springt hij op het aanrecht omdat hij daar een mooie uitkijkpost heeft voor het raam, of lekker in het zonnetje kan liggen, dan wordt het al wat lastiger. Je kunt proberen de plek te blokkeren, of een ‘val’ opstellen door wat conservenblikjes met bv knikkers of muntjes erin op te stapelen, een touwtje (visdraad) spannen waarmee je de stapel op scherp zet, zo dat deze omvalt zodra je kat op het aanrecht springt. De schrik is vaak voldoende om die plek onaantrekkelijk te maken.
Krabt je kat aan de bank of het vloerkleed, maak deze plekken dan onaantrekkelijk door er (tijdelijk) dubbelzijdig plakband op te bevestigen. Voor je bank kun je dit misschien het beste op een kleed/oud laken plakken dat je dan over de bank hangt om te voorkomen dat het plakband je bank beschadigd. Het krabben zal niet lekker meer aanvoelen en je kat zal dus een andere plek zoeken. Zorg dat er dan wel een geschikte plek vlakbij is (krabpaal, krabplank) en, als die daar eigenlijk in de weg staat, verplaats die dan heel geleidelijk naar een plek die zowel voor jou als voor de kat acceptabel is.

Bij agressie wordt het wat moeilijker. Dit is lastig te negeren en elke reactie die je er op geeft zal als ‘beloning’ gezien kunnen worden door je kat, of nog meer (angst)agressie op kunnen roepen. Je kunt op het moment dat je kat agressief gedrag vertoont het beste zelf de ruimte uitgaan en je kat alleen laten, zonder iets te zeggen of naar hem te kijken. Of, als dit veilig kan, je pakt je kat op en zet hem even apart, ook weer zonder hem aan te kijken of iets te zeggen. Soort ‘time-out’ waardoor je kat merkt dat dat gedrag hem alleen maar eenzaamheid oplevert.
Dit werkt niet in alle gevallen, het ligt helemaal aan de oorzaak van de agressie. Als dit niet blijkt te werken is het aan te raden om in ieder geval naar de dierenarts te gaan om te kijken of je kat wellicht pijn heeft en daarom agressief reageert bij benaderen. Mocht er niets gevonden worden en lijkt niets te werken, zoek dan hulp bij een gediplomeerde kattengedragstherapeut. Deze kan je helpen om uit te vinden waarom je kat zo reageert en helpen dit op te lossen.

Hoe dan ook, met agressie op agressie reageren werkt NOOIT, niet bij mensen en niet bij dieren! 

Het uitzoeken van een kitten

Welk ras past bij mij
Eerst kijk je welk ras het beste bij je past, waar je op valt, Wat zijn de evt. erfelijke ziektes, Wat voor karakter zit erin? Kan deze kat goed alleen zijn, of juist niet; zijn ze heel wild of rustig? je gaat bijvoorbeeld een keer naar een kattenshow toe, leest wat bladen, surft op het internet/gaat een keer langs bij wat fokkers (nooit op dezelfde dag ivm met eventuele ziektes die je dan weer door zou kunnen geven aan gezonde kittens) wat voor verzorging heeft zo’n kat nodig (vervelend als je helemaal voor een sphinx valt en dat het toch behoorlijk tegenvalt als je erachter komt dat je die best vaak moet wassen)

Oke, je weet welk ras je wilt, en nu?
Als je gevallen bent voor een bepaald ras, dan ga je informeren bij een rasvereniging, speur je sites af en ga je bij een aantal fokkers kijken.
Let er op dat je een goed gevoel bij de fokker hebt, wat zijn de kosten van het ras?
Als je ongeveer weet wat een gangbare prijs is, dan laat je je niet zo snel verleiden een veel te goedkope raskat te kopen met als risico bij een minder goede fokker terecht te komen. , let erop dat het schoon is in het huis, oke een kater heeft zijneigen specifieke geur, maar de strontlucht moet je niet bij de deur al om de oren vliegen. Verder kijk je hoe de poezen eruit zien, zijn ze verzorgd/ziek of juist niet. Kijk naar de katten die rondlopen: gaan ze rustig hun gang, of komen zelfs nieuwsgierig bij je kijken, of gaan ze naar je liggen staren of zijn misschien zelfs schuw? .

Zorg ervoor dat je de ouders en de testresultaten van de ouders van een nestje kunt zien. Een goede fokker is trots op zijn katten en hun gezondheid en zal open en eerlijk zijn over bijv. HCM testrapporten.

Vraag of je een paar keer mag komen kijken bij je kitten. Dat maakt de overgang makkelijker en zo kun je zelf zien hoe je kitten opgroeit. Dat je de eerste paar weken nog niet langs mag komen is normaal, de kittens zijn dan nog heel vatbaar.

Worden de kittens in huis opgevoedt, met de andere katten erbij? Heel belangrijk voor socialisatie is dat ze na een aantal weken los in de kamer kunnen lopen. De eerste weken kunnen ze in een werpkist verblijven, maar kittens die te lange tijd apart worden gehouden is voor mij een dealbreaker.

Is de fokker open over vragen? Een goede fokker zal blij zijn met een kittenkoper die vol vragen zit. Hoe meer je weet, hoe beter en een goede fokker zal je dan ook met plezier alles uitleggen wat je wilt weten. Het is alleen maar een teken dat je bewust bezig bent.

Houdt er rekening mee dat er fokkers zijn die een raskat niet verkopen als het kitten alleen moet zijn. Veel fokkers (van bijv. Ragdolls of Birmanen) willen niet dat hun kitten als enige kat in huis is. Denk er over na of je wel twee katten wilt (mocht je er nog geen hebben) en neem evt. twee kittens uit hetzelfde nest. Of kies voor een ander ras.

Neem een kitten nooit eerder mee van de fokker dan dat het een kilo weegt.
Ook een ziek kitten moet je nooit ophalen. Een goede fokker zal dit zelf ook niet toestaan en het kitten in huis houden tot het weer helemaal beter is.

Vraag naar wormkuren en wanneer die herhaald dienen te worden, hetzelfde geldt voor vlooienmiddel. Als het goed is, heeft je kitten met dertien weken de volledige entingen gehad en hoef je die pas een jaar later te herhalen

Let op de hygiëne van een nestje. Zijn de kittens schoon en alert, hebben ze schone oogjes, neusjes en kontjes? kitten moet gezond en sociaal zijn, kan zijn dat je er nog niet aan mag komen voordat het kitten een week of 5 is.

Vraag of je de (originele) stambomen mag zien.

Houdt er rekening mee dat veel fokkers een raskat met contract verkopen. Veelal met verplichting tot castratie van het kitten.

Door geen kittens te kopen bij fokkers die niet testen, zorg je er voor dat er meer mensen gaan testen.

Houdt er rekening mee dat je niet binnen een maand een kitten in huis hebt. Als je perse direct een kitten wilt, let je misschien minder op de kwaliteit van de cattery. Reken dus op een paar maanden wachten.

Raskittens mogen niet eerder dan dat zij de leeftijd van 13 weken hebben bereikt naar de nieuwe eigenaar.

Heel veel succes met het vinden van jouw kitten!

Voorbereiding van de bevalling.

wat heb je nodig, en moet je in huis hebben een aangekochte of zelfgemaakte werpkist (afm. minimum 50cm op 50cm, hou hierbij ook rekening bij de grootte van je ras), en zorg dat de werpkist netjes is.

een grote doos kan ook, en je kunt ook meerdere dozen op verschillende plaatsen in huis gaan zetten, maar zorg ervoor dat het géén fruitdozen zijn, want deze kunnen erg gevaarlijk (ongezond) zijn, omwille van de sproeistoffen waarmee het fruit werd behandeld ! een grote bench (zo’n metalen binnen-kennel) kan ook, maar zorg dat je er dan een deken o.i.d. over hangt tot op de grond, of hang iets rond de zijkanten, zodat deze dicht & knus is, maar vooral vrij van tocht.
 
een paar oude (flanellen lakens, een geschikt dekentje, en/of cellulose doeken om op de bodem van de werpkist, doos, of bench te leggen. Cellulose doeken zijn erg handig, deze worden ook gebruikt in ziekenhuizen, bejaardenhuizen, als onderleggers bij o.a. incontinentie, ontsmetten en verzorgen van kwetsuren, etc. Ze zijn hygiënisch, nemen heel veel vocht op, het oppervlak van deze doeken blijft droog aanvoelen (tenzij het doek tè nat wordt), en ze hebben een plastic onderlaag zodat het vocht niet door kan gaan lekken onderaan. Je kunt ze bij de meeste apothekers kopen, maar je kan ze ook online bestellen bij verschillende instanties. ! Gebruik in geen geval badstof handdoeken om op de bodem van je kist, doos of bench te leggen, omdat de kittens met hun nageltjes in de lusjes kunnen vast zitten, en zich daardoor heel erg kunnen bezeren ! Wat je ook gebruikt, verschoon alles tijdens & na de geboorte regelmatig zodat het hygiënisch blijft. En zorg er voor dat het laken, deken of doek, groot genoeg is, en de gehele bodem bedekt, zodat de kleintjes er niet naast of onder kunnen geraken (dan is er gevaar om te stikken!). Zet de kist, doos (dozen), of bench zeker tijdig op de plaats waar je de bevalling wilt laten plaatsvinden, en laat de poes zo’n 2 weken van tevoren kennis maken met haar werp-plaats, zodat ze er al aan kan gaan wennen, en ze de tijd krijgt om deze plek goed te keuren. Let wel, sommige poezen weigeren de door jouw uitgekozen plek… je kunt dan ‘ns proberen om de kist, doos, bench op een andere plek te zetten.
 
Zorg er ook voor dat je vóór de bevalling speciale kittenmelk in huis hebt, zodat je de kittens kun voeden of bijvoeden indien dat nodig blijkt. Sommige poezen houden niet van pottenkijkers, en zijn het liefs afgezonderd met hun kittens (zoals bijv. op de slaapkamer), maar de meeste poezen geven de voorkeur aan een vertrouwde ruimte waar ze graag is (bijv. de woonkamer), maar zorg er sowieso voor dat het een niet te drukke ruimte is (de meeste poezen houden namelijk niet van drukte als ze pasgeboren kittens hebben). Deze ruimte moet hoe dan ook warm zijn, en niet tochtig. Deze melk kun je kopen bij de dierenarts, ook in sommige dierenspeciaalzaken, en online. Er bestaan verschillende merken & soorten (poedervorm, en gebruiksklaar).
Zorg dan ook dat je eveneens een zuigflesje & speentjes in huis hebt, of vraag aan je dierenarts een geschikt pipetje of spuitje (vanzelfsprekend zonder naald). De omgeving & vooral de plek waar de poes haar kittens ter wereld zal gaan brengen en zal opvoeden, moet min. zo’n 26 graden bedragen, want kittens moeten het warm genoeg hebben omdat ze (net als baby’s) hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed zelf kunnen regelen, en ze dus ook snel kunnen onderkoelen (wat dan weer tot sterfte kan leiden). Men kan eventueel een warmtelamp (infrarood van 250watt), of warmte matje overwegen. Hang het best een thermometer in de kist, doos, bench, om de temperatuur in de gaten te houden. Indien je een warmte lamp gebruikt, zorg er dan voor dat deze slechts boven de helft van de kist, doos, bench hangt, zodat de poes ook eventueel een koeler plekje heeft om te liggen. En wanneer je gebruik maakt van een warmte matje, zorg er dan voor dat deze onder het laken, deken, of doek slechts een deel van de bodem bedekt, want de kittens houden dan wel van de warmte, maar de voor de poes is het soms wat onaangenaam, en daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat de poes naast het matje kan liggen terwijl ze haar kittens verzorgd/voedt. Bij de geboorte zorg je er ook voor dat er een paar zaken bij de hand liggen, zoals;
– een warme-/niet te zachte handdoek (om de kittens eventueel droog te wrijven & de ademhaling te stimuleren)
– een steriel schaartje (steriel maken doe je bijv. door onderdompelen in alcohol, of vooraf in kokend water hebt gelegd)
– een steriel koordje (bijv. dik naaigaren)
– telefoonnummer van de dierenarts
– eventueel een slijmzuigertje
– schone doeken, lakens, deken, om tijdens of na de bevalling de werpplaats te verschonen
– eventueel kun je bij de dierenarts ook een middeltje vragen om de ademhaling van kittens die het eventueel effe moeilijk hebben op gang te laten komen. Men gebruikte hiervoor lange tijd “Respirot”, maar deze is haast niet meer verkrijgbaar.
– Als je denkt/weet dat je de kittens niet uit mekaar zult kunnen houden, zorg dan ook voor iets waarmee je de kittens kunt “merken”, zoals bijv. nagellak. Je kunt één kleur gebruiken, en bij elk kitten op een ander pootje en plekje kleuren, of je kunt gewoon verschillende kleurtjes gebruiken.
– Zorg ook dat je een nauwkeurige keukenweegschaal hebt (bij voorkeur een digitale), want het is belangrijk dat je precies weet hoeveel de kittens wegen, en hoeveel ze elke dag aankomen en/of afvallen.
– Verder zijn er nog wel interessante zaken om in huis te halen zoals bijv. Nutridrops, die de kittens een extra duwtje in de rug geven wanneer ze het effe wat moeilijker hebben, of wanneer ze een wat moeilijke start hebben. En er zijn nog heel wat dingetjes, maar laat je niet gek maken, want vele van deze zaken zul je nooit gebruiken, en zijn achteraf eigenlijk een nutteloze investering geweest.

De bevalling van de poes.

Een bevalling meemaken is één van de mooiste dingen die er zijn, het is ontroerend en wonderbaarlijk. Het versterkt trouwens ook vaak de band tussen jou en je poes, het is dus zeker de moeite waard om dit gebeuren mee te maken, maar er zijn ook enkele bijkomende zaken die belangrijk zijn om te weten. Vlak voor de poes gaat bevallen zal ze onrustig gaan worden, ze kan dan last hebben van harde buiken (beginnende weeën), en vaak gaat ze dan ook heel erg woelen op de plaats waar ze zal/wil gaan bevallen, in tussentijd zal ze een slijmprop verliezen. Let wel, deze zul je niet altijd zien, omdat sommige poezen deze weglikken. Ook kan ze helder vocht via haar vagina afscheiden, dit betekent dat ze ontsluiting heeft en de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Een vlotte bevalling zal dan plaatsvinden binnen de 24u.
 

 
Is de poes vrij onrustig, dan helpt het vaak om haar op haar gemak te stellen door op een rustige wijze zachtjes tegen haar te praten, haar te knuffelen, haar buikje aaien (als ze dat fijn vindt), en vaak wordt ze gewoon al rustig door je aanwezigheid. Blijf in elk geval rustig tijdens & na de bevalling, op die manier zal zij zich ook meer op haar gemak voelen. Katten voelen stress namelijk heel goed aan, en worden er vaak ook onrustiger door… Blijf dus zo kalm en ontspannen mogelijk, op die manier zul je ook een betere hulp zijn bij eventuele problemen ! Zet alle spulletjes die eventueel van pas kunnen komen rustig klaar, zodat je ze binnen handbereik hebt als de bevalling plots begint. Leg ook een balpen & papiertje klaar zodat je elk kitten meteen kunt gaan wegen (nadat de moeder klaar is met schoonlikken, en ze even op adem komt). Als de poes dan uiteindelijk gaat bevallen, blijf je dus best zo kalm mogelijk in het belang van je poes. Wanneer ze niet op de plaats wil gaan liggen die jij voor haar had uitgekozen, probeer haar dan op een rustige manier terug op de door jouw bepaalde plaats te zetten, gaat ze echter telkens terug naar die andere plaats, laat haar daar dan bevallen (zorg wel dat het er warm is, tochtvrij, en voorzien van een laken of doek zodat het vruchtwater kan worden opgenomen en de kittens op een zachte droge ondergrond kunnen liggen). Wanneer alle kittens geboren zijn, kan u haar voorzichtig op de andere plek gaan leggen met haar kittens, vaak blijft ze dan wel liggen op die plaats. Blijft ze ook na de bevalling de plaats afkeuren, bezorg haar dan geen (extra) stress, en zoek een andere plek om haar kist, doos, of bench te zetten, bij voorkeur op de plaats die zij fijn vindt of in de buurt daarvan. Anders is de kans namelijk vrij groot dat ze met de kittens gaat slepen, en ze hen steeds verplaatst (soms zelfs verspreid op verschillende plekken), en dat moet je voorkomen, want de kittens kunnen dan gaan onderkoelen.
 
Vele poezen hebben helemaal geen hulp nodig, maar waarderen wel je aanwezigheid. Vindt de poes het echter niet fijn dat je er met je neus bovenop zit, ga dan wat verder zitten maar blijf dan wel in de kamer, zodat je kunt ingrijpen indien nodig. En zorg dat je handen netjes gewassen zijn. Als een kitten geboren wordt, dan zit het kitten in een vlies (vruchtzak), meestal likt/bijt de poes deze stuk nog vóór het kitten helemaal wordt geboren, en zal ze het snoetje van haar kitten gaan schoonlikken. Maar wanneer het kitten geboren is, en ze dit niet zelf doet, dan moet je het vlies zelf stuk maken (doe dit met je vingers, en gebruik hiervoor alvast geen schaar o.i.d.).
Kijk dan even aan of ze haar kitten zelf gaat schoonlikken (dit brengt ook de ademhaling op gang), en laat haar rustig begaan wanneer ze dit doet.
– Likt ze het kitten echter niet zelf schoon, dan moet jij dit gaan doen zodat het kitten niet overlijdt. Neem dan een warme (niet tè zachte) handdoek, en leg het kitten in je hand, hou het stevig maar voorzichtig vast, maak vervolgens het neusje en evt. ook het mondje schoon zodat er geen slijmpjes achterblijven en de luchtwegen vrij komen. Hierbij wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van een slijmzuigertje (vooral bij kittens die wat moeilijk op gang komen), maar dit hoeft niet altijd te worden gebruikt. Vervolgens ga je het kitten droogwrijven, doe dit voorzichtig maar met een lichte druk, op die manier komt de ademhaling van het kitten goed op gang, en is de vacht minder nat zodat het kitten geen kou krijgt. Je zult vanzelf ook merken of de moederpoes de navelstreng doorbijt, hou het dan wel even in het oog of ze deze niet te dicht bij het buikje doorbijt (zo’n 3cm volstaat).
– Bijt ze de navelstreng niet zelf door, dan moet je dit zelf doen. Wees echter voorzichtig want zo’n navelstreng is dun, en het naveltje van kittens is fragiel. Zorg dus dat je in geen geval trekt aan de navelstreng. Neem de navelstreng vast, en duw het bloed in de navelstreng voorzichtig wat naar de placenta (weg van het kittenbuikje dus), en knip de navelstreng dan vervolgens voorzichtig (op 3cm à 5cm van het buikje) door met je nagels of met het steriele schaartje. De één doet dit het liefst met de nagels, de ander geeft de voorkeur aan een schaartje omdat de navelstreng vrij taai is. Je kan de navelstreng ook eerst wat leeg duwen, vervolgens met een steriel draadje afbinden, en de navelstreng dan net voorbij het draadje doorknippen. Zorg dat er geen lange eindjes aan het draadje blijven hangen.
– Leg het kitten dan in tussentijd terug bij de poes, of leg het even apart op een warme plek (onder de lamp, op het warmte matje, bij een warme kruik die je in een handdoek hebt gewikkeld), zodat het kitten niet gaat onderkoelen. Het hangt er maar net vanaf wat je poes toelaat, en wat het beste is (elke situatie is anders). Wil de poes haar kitten bij zich, of vindt ze het gewoon best allemaal, laat het kitten dan bijvoorkeur bij mams liggen. Het kitten gaat dan meestal al snel op zoek naar een tepel. Het zogen bevorderd trouwens de weeën, omdat de baarmoeder dan gaat samentrekken. Hou het kitten wel in het oog als de bevalling verder gaat, zodat de poes niet op het kitten gaat liggen. Leg de placenta dan vervolgens bij de moeder, zodat ze deze kan opeten. De placenta bevat namelijk heel veel voedingsstoffen die vooral belangrijk zijn voor de eerste moedermelk (colostrum), deze zorgt voor de weerstand van de kittens (tegen ziektes e.d.), en het geeft de poes ook wat extra energie. De placenta komt vaak tegelijk met het kitten ter wereld, maar kan ook een paar minuten of een half uur later pas komen, zorg dat je de placenta’s in het oog houdt, zodat je weet dat er evenveel placenta’s als kittens werden geboren ! Als de poes klaar is met bevallen en er placenta’s zijn achtergebleven, die na een uurtje nog steeds niet uit het lichaam worden gedreven, contacteer dan je dierenarts.
Sommige poezen hebben bij elk kitten hulp nodig, dus indien nodig herhaal je het hele proces zoals aangegeven bij het eerste kitten ook bij de andere kittens, geef je poes echter wel eerst de mogelijkheid om het zelf te doen, en grijp telkens pas in wanneer het nodig is. Vruchtwater moet in principe helder zijn, en mag niet vies ruiken. Het vruchtwater kan ook wat groen van kleur zijn, en in dat geval moet het eerste kitten kitten binnen het uur geboren zijn, is dat niet het geval, verwittig dan je dierenarts.
 
Meestal zal het volgende kitten zich al snel aanmelden, soms is dit al binnen een paar minuten, maar vaak ook binnen het half uur, en soms zelfs 2 uur nadat het eerste kitten werd geboren. Duurt het echter langer dan kun je voor alle zekerheid de dierenarts bellen, misschien zijn haar weeën niet hevig genoeg, of zit het kitten vast. De dierenarts kan haar dan eens nakijken, en indien nodig een weeën-opwekker toedienen. Als een kitten ondanks alle inspanning & zorg van de poes (en hulp van jou) alsnog niet begint te ademen, dan is nog niet alle hoop verloren… Probeer de ademhaling dan eerst op te wekken met een middeltje die je daar eventueel voor in huis hebt gehaald (zoals Respirot of Nutridrops), heb je deze niet, of wil het niet lukken met dergelijk “hulpmiddel”, dan kun je het kitten ook gaan “uitslaan”; leg het kitten dan in je hand en neem het met beide handen vast, zodat het hele kitten ondersteund is, zorg er ook voor dat je het nekje & kopje heel goed ondersteund (en in geen geval kan gaan wiebelen, of slingeren), en ga vervolgens kort maar krachtig me je armen gestrekt heen en weer slaan (boven je hoofd & naar beneden tussen je benen). Herhaal dit een paar keer, en vaak zijn de longen dan vrij van eventuele slijmen en/of vruchtwater, en door de schrikreactie die tijdens het uitslaan wordt opgewekt gaat het kitten dan in vele gevallen spontaan ademen. Lukt ook dit niet, dan is er nog weinig hoop… dit kan meerdere oorzaken hebben; het kitten kan dan mogelijk klem hebben gezeten, of heeft het teveel vruchtwater naar binnen gekregen, reeds gestorven zijn tijdens de weeën omdat de bevalling te lang duurde, … Neem contact op met je dierenarts als de poes al meer dan 30min. sterke aanhoudende weeën heeft, of als de poes te lang blijft persen en het kitten niet komt, de dierenarts kan dan controleren waarom het zolang duurt, en wat eventueel de geboorte van het kitten belemmert. Als de poes echter langer als 15min. perst, en het kitten is al zichtbaar, neem dan een washandje (netjes & droog), of een schone theedoek, en neem het kopje of kontje (afhankelijk van de ligging/houding) en help voorzichtig een beetje mee terwijl de poes perst. Als je teveel weerstand voelt, stop dan onmiddellijk en bel de dierenarts op. Let wel; trek niet te hard aan het kitten, ga ook niet enkel aan één of beide pootjes trekken, help enkel mee als de poes perst (niet tussen de weeën !), en trek in de richting van de achterpoten van de poes (beetje omlaag dus). Deze zaken zijn erg belangrijk ! Durf je het niet aan om zelf mee te helpen, of weet je niet zeker of je het juist doet, dan kun je beter meteen je dierenarts opbellen.
 
Kittens kunnen trouwens in 3 posities liggen, en de ene is al iets makkelijker om geboren te worden als de ander;
– de kopligging (de normale houding, kopje komt eerst)
– de stuitligging (kontje komt eerst)
– en de stuitligging waarbij slechts één of geen van beide achterpoten naar achteren is gericht. Dit is voor de poes de moeilijkste.
Bij een moeilijke bevalling is een keizersnede soms de enige oplossing, sommige dierenartsen willen niet dat je dan bij de bevalling blijft, bij anderen is dat dan weer geen probleem.
 
Neem ook contact op met je dierenarts als;
– de poes begint te braken,
– erg onrustig wordt,
– heel erg hard hijgt,
– veel te snel ademt,
– plots een erg verzwakte indruk geeft,
– een afscheiding produceert die abnormaal is van kleur (en/of geur),
– of als ze een bloeding lijkt te hebben. Bij twijfel of onzekerheid contacteer je steeds meteen je dierenarts, het is beter geen onnodige risico’s te nemen. Beter een keertje teveel bellen, als een keer te weinig ! Weeg bij elke geboorte het kitten, en noteer het geboortegewicht. Als de kittens niet of moeilijk uit mekaar te houden zijn, dan kun je ze na het wegen ook beter meteen “merken” met een likje nagellak, zo weet je alvast met zekerheid dat je bij de volgende weging het juiste gewicht bij het juiste kitten noteert. Na de bevalling zal de poes nog wat vloeien (normaal bloedverlies), dit kan enkele dagen duren, hou dit echter wel in de gaten, de kleur mag rood of bruinig zijn, en helder (tijdens de dagen dat het vloeien begint af te nemen). Controleer ook regelmatig of de afscheiding het niet vies gaat ruiken. Is dat wel het geval, breng dan je dierenarts op de hoogte, er kan mogelijk een infectie aanwezig zijn. Het vloeien duurt meestal een paar dagen, maar als het langer dan 10 dagen duurt, breng dan je dierenarts daarvan op de hoogte. Kittens moeten zo’n 10 gram per dag aankomen, soms is dat iets minder en op andere dagen is dat dan vaak meer. Als een kitten een dag niet aankomt of afvalt, dan is dat nog geen reden tot paniek, maar dan moet het de volgende dag wel zijn aangekomen. Als het kitten erg moeizaam aankomt, dan kun je het kitten beter gaan bijvoeden. Vaak wordt aangeraden om de sterkste kittens bij te voeden, en de zwakste kittens bij de moeder te laten drinken. Dit is in principe een goede regel, maar als het kittens betreft die té zwak zijn en/of geen goede zuigreflex hebben, dan kun je je beter volkomen gaan inzetten voor deze kittens, want als de kittens allemaal samen bij mams liggen, dan krijgen de zwakste soms helemaal geen kans op een tepel, omdat ze worden weggeduwd door de andere kittens. Bij kittens met een zwakke (of geen) zuigreflex moet je het gehemelte controleren, de kans bestaat dat het kitten een open gehemelte heeft. Komen alle kittens uit het nest niet goed (of niet) aan, dan heeft de poes waarschijnlijk te weinig melk, en moet je de dierenarts verwittigen. De kittens kun je dan gaan bijvoeden. Als je de kittens volledig zelf moet gaan voeden, dan moet dit om de 2u. (24u/dag). Het is aan te raden de poes ook tijdens de zoogperiode kittenvoer te geven, kittenvoer bevat namelijk ook veel meer calcium, en dat is belangrijk voor de poes. De poes maakt namelijk veel melk aan voor haar kittens, en daardoor kan haar eigen calciumgehalte gaan zakken. Ze kan dan Eclampsie krijgen (oftewel melkziekte), dit komt enkel voor tijdens de zoogperiode door een tekort aan calcium. De poes zal dan hijgerig en onrustig zijn, er kunnen gedragsverandering optreden, en ze kan verschijnselen vertonen die op toevallen lijken. Een calciuminjectie & extra calcium aan het voer toevoegen zijn dan de oplossing. Maar je kunt dergelijke zaken maar beter voorkomen door haar een volwaardig voer te geven, zodat ze een voedingrijke melk voor haar kittens heeft, en zelf ook genoeg energie opdoet. Indien de poes Eclampsie heeft gehad, dan moet ze bij een volgende zwangerschap extra calcium krijgen (vanaf het begin van de zwangerschap). En als de Eclampsie toch nog terug zou keren, dan krijgt ze beter geen volgende nest meer. Houdt er rekening mee dat de poes na een bevalling als snel weer krols kan gaan worden, hou haar dus binnen en/of uit de buurt van open-katers (ongecastreerd), zodat ze niet meteen opnieuw zwanger raakt. Dit zou heel erg ongezond zijn voor haar, omdat haar lichaam de tijd niet heeft gekregen om te herstellen, haar weerstand zal dan ook niet optimaal zijn, en de kans bestaat dat ze dan haar huidige nest zal verstoten.

Bezint eer gij begint..

Het eerste nest: Wat kost dat?
Waarschijnlijk is het u ook wel eens overkomen: U heeft een nestje, er komen bezoekers, u vertelt wat over de kittens en noemt de prijs. Als een zakjapannertje gaan de hersens werken en u ziet de gedachte ‘Dat is snel verdiend, 4 x € 400 = € 1600! Dan ga ik ook een nestje fokken.’ Hieronder heb ik eens opgesomd wat het nu eigenlijk kost om een nestje te fokken zodat u een dergelijke gedachtengang snel kunt ontzenuwen. Want ik geloof niet dat onze kat gebaat is bij fokkers die denken snel over kittenruggetjes een paar centen te kunnen bijverdienen. Ik ga uit van een eerste nestje, waarbij dus nog diverse zaken aangeschaft c.q. geregeld moeten worden. Bij de vermelde dierenartstarieven ga ik uit van de kosten bij mijn dierenarts, in het oosten des lands, waarbij ik me er van bewust ben dat de prijzen elders waarschijnlijk hoger liggen.

EURO

 • Poes inenten voor de dekking 23,00
 • Poes ontwormen 4,50
 • Poes testen op leukemie en aids 32,00
 • Poes testen op HCM (hart) en PKD (nieren) 110,00
 • Bloedgroepbepaling van de poes 25,00
 • Fokkerlid worden van een vereniging 25,00
 • Entree (eenmalig) 5,00
 • Lidmaatschap rasclub 14,00
 • Catterynaam aanvragen (eenmalig) 28,00
 • Kater uitzoeken, overleg met katereigenaar, vervoer(3x) 68,00
 • Dekgeld kater 230,00
 • Basis geboortepakket: Homeopaat (Kuur weeënzwakte, melkgift stimulantie, tube Enzyvit) 32,00
 • Spat Kittencare: (glijmiddel, respirot, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes, benebac, nutridrops, kittencolostrum, litterlac etc.) 81,00
 • Weegschaal 32,00
 • Dekbewijs 1,20
 • Controle poes bij dierenarts na bevalling 20,00
 • Hill‘s AD 4 blikjes (geconcentreerde voeding) 6,35
 • Advertentie Hart voor Dieren/Majesteit etc. 17,00
 • Advertentie Dagblad 23,00

  Uitgaande van een nest van 4 kittens:

 • Stambomen (4 x € 9) + eigendomsoverdrachten (4 x € 2,50) 46,00
 • Eerste enting kittens (4 x € 20) 80,00
 • Tweede enting kittens (4 x € 20) 80,00
 • Wormmiddel kittens + moederpoes 10,00
 • Extra voer poes dracht+zogen 135,00
 • Voer kittens (vanaf 4 weken +/- € 68 per kitten) 272,00
 • Kattenbakvulling (per kitten € 13) 52,00

  —————-

  Totaal: 1452,05

  Met 3 maanden kittens in huis, en 24 uur per dag de zorg, lijkt het dan alsof u 147,95 euro hebt verdiend. Maar we zijn er nog lang niet!!! Niet meegerekend heb ik: de aanschaf van een kittenkooi (€ 170), speeltjes voor de kittens, foto’s, extra verwarming, extra was, extra afwas, extra reinigingsmiddel, krassen op je meubilair, gesneuvelde bloempotten, vlekken op je vloerkleed, tijd, slapeloze nachten, koffie en beschuit met muisjes voor de kopers, etc.

  Verder ga ik er bij deze opsomming van uit dat alles goed gaat. Dus geen keizersnede – dan komt er nog circa € 160 aan dierenartskosten bij, geen ziekte bij de kittens etc. En wat als er een kitten met een foutje in het nest zit? Dat kunt u echt niet voor de volle prijs verkopen. Eigenlijk moet u, als u alles wilt berekenen, ook de aanschaf van moederpoes er bij rekenen (€ 400) en het feit dat u haar na aanschaf tenminste 9 maanden gevoerd heeft voor u haar liet dekken op een leeftijd van minimaal 1 jaar (à € 22 per maand = € 198). Het totaalbedrag wordt dan nog verhoogd met € 768 en u komt dan op zegge en schrijve € 2220,05. Op het eerste nest lijdt u dus bij een gemiddeld aantal van 4 kittens en geen extra medische kosten een verlies van 620,05 euro oftewel ZESHONDERDTWINTIG EURO EN 5 CENT!!

  Kopieert u deze lijst eens en laat hem zien aan mensen die dollartekens in hun ogen krijgen bij het zien van uw kittens. Die beginnen dan niet met de fok, zodat we hopelijk alleen echte liefhebbers overhouden. Liefhebbers die genieten van hun kittens, van blijde kopers, van tevreden moederpoezen. Liefhebbers die daarom niet alles in geld uitdrukken.

  Ter volledigheid hierbij nog nuttige telefoonnummers:
  Homeopaat S. v.d. Munnik : 0224 –571879
  Spat Kittencare: 0591 – 564000

 • Fokken van katten

  Fokken
  Deze pagina is bedoeld om u te informeren over het fokken van raskatten en alles wat daarbij komt kijken. Helaas vatten veel mensen dit allemaal te licht op waardoor talloze cattery’s ontstaan zonder kennis of fokdoel.

  Hoe begin je?
  Ten eerste is het heel belangrijk te kiezen voor het ras waar je geheel op valt. Niet alleen is het uiterlijk belangrijk. Wat veel belangrijker is, is of het karakter van het ras bij u past. Het allerbelangrijkste is dat u zich goed laat informeren. Lees een aantal goede boeken (kijk bij “Verzorging”voor een aantal boekentips.) en laat u informeren door fokkers van het ras en katten/rasverenigingen. Ik ga er hier vanuit dat u reeds het ras van u keuze in huis heeft. Het is namelijk niet verstandig bij de eerste kat die u aanschaft gelijk te denken aan fokken. Kijk eerst eens even of het hebben van een kat op zich u bevalt. Vaak gaan mensen denken aan fokken als ze enige tijd een poesje in huis hebben en dit graag willen laten dekken. Wat belangrijk is uw doel: waarom gaat u fokken? Veel mensen zullen hierop antwoorden: “Het is zo leuk, een keer een nestje” en helaas passeren ook de gedachten aan geld de revue bij bepaalde mensen. Wat het eerste betreft, daar kan ik u natuurlijk geen ongelijk in geven. Het hebben van een nestje kittens is ontzettend leuk, maar, en daar kom ik later op, brengt ook veel zorgen, onkosten, en problemen met zich mee. Wat het geld betreft, uit die droom kan ik u gelijk laten ontwaken. Het fokken van raskatten in Nederland is geen winstbrengende bezigheid. Het is puur een dure hobby. U moet wel ontzettend verkeerd bezig zijn voordat u winst maakt. Goed, we hebben de twee eerste gedachten inmiddels uiteen gezet. Nu zal ik u vertellen wat u werkelijke doel behoort te zijn: het instandhouden en verbeteren van een ras. Dat is waar het allemaal om behoort te draaien als u wilt gaan fokken. Natuurlijk doet u het ook omdat u het ontzettend leuk vindt, anders zou er niemand aan beginnen. Het is dus bij dit doel belangrijk te kiezen voor 1 enkel ras, u in dat ras te verdiepen en met zorg goede combinaties poes/kater maken. Wat heel belangrijk is voor het fokken is het hebben van genetische kennis. Dit kunt u vergaren door vele kattenboeken te lezen. De basisgenetica is heus niet zo moeilijk als het lijkt. U moet tenslotte weten hoe u een bepaalde kleur moet fokken om het op zijn mooist te krijgen en u moet weten welke kleuren u kunt krijgen uit een bepaalde kleurcombinatie. U moet ook weten welke combinaties totaal verkeerd zijn.

  Internet kan u enorm helpen met het spelenderwijs leren van genetica. Bekijk veel fokkerspagina’s. Kijk welke kleuren zij krijgen uit welke combinaties en probeer dit te onthouden. Sla vervolgens uw kattenboek open en bedenk welke kleuren er nog meer in het nestje hadden kunnen zitten of juist niet. Inmiddels heeft u zich aardig verdiept hierin. Wat nog belangrijker is dan de kleuren is de standaard van de kat. Hierin staat hoe het ras eruit behoort te zien. Dit moet men trachten zo goed mogelijk te benaderen, liefst geheel. Door het kiezen van een goede kater voor uw poes kan u de gewenste standaard goed benaderen. Behoort uw ras bijvoorbeeld kleine oren te hebben, dan is het niet verstandig naar een kater te gaan met grote oren, tenzij deze kater iets belangrijks bezit wat een foutje van uw poes kan opheffen. Het is een kwestie van afwegen. Om te weten of uw eigen poes voldoet om een goede fokpoes te zijn is het verstandig de kat te laten zien aan ervaren fokkers, danwel een kattenshow te bezoeken.

  Nu het echte begin
  We gaan ervan uit dat u een poesje heeft welke geschikt is om mee te fokken. U weet wat u wilt verbeteren en welke kleuren u wilt gaan fokken. Dan wordt het tijd uw lidmaatschap van een kattenvereniging aan te vragen. U neemt hiervoor contact op met de ledenadministratie van een vereniging. In Nederland zijn de verenigingen opgesplitst in 2 groepen; de bij de FIFE aangesloten verenigingen (Fife is een overkoepelende organisatie) of een onafhankelijke vereniging. Bij de FIFE aangesloten verenigingen zijn b.v. Felikat en Mundikat. De onafhankelijke verenigingen zijn bijv. Neocat, de Nederlandse Kattenfokkersvereniging en de Nederlandse Vereniging van Kattenvrienden. Er is geen verschil in kwaliteit tussen de twee groepen. Het is gewoon een kwestie van kiezen met welk verenigingsbeleid u het het meest eens bent. U kunt bij iedere vereniging de statuten en reglementen opvragen om uw keuze mee te gaan bepalen. Om u aan te melden bij een vereniging moet u alvast 3 catterynamen verzinnen. Dit moeten originele namen zijn, omdat er geen 2 namen in Nederland teveel op elkaar mogen lijken. Kies iets wat makkelijk te onthouden is en wat u leuk blijft vinden. Uw catterynaam word beter onthouden dan uw eigen naam! De catterynaam word een soort achternaam van de bij u geboren kittens. Indien u geen lid wordt van een vereniging kunt u geen stambomen krijgen!! Veel verenigingen hebben rasclubs waar u zich eveneens bij kunt aanmelden.

  Naar de kater
  U heeft inmiddels een catterynaam en bent lid van een vereniging. Uw poes is ongeveer een jaar oud geweest en een aantal malen krols. Nu moet u op zoek naar een geschikte dekkater. Laat u hierbij gerust adviseren door andere fokkers en verenigingen. Veel verenigingen hebben fokadviseurs. Zodra u een goede kater heeft gevonden neemt u contact op met de dekkatereigenaar. U vertelt hem/haar dat u uw poesje graag bij haar volgende krolsheid wilt laten dekken. U vraagt de dekkatereigenaar welke testen deze eist en welk dekgeld wordt gevraagd. Indien u de kater nog niet gezien heeft, ga dan eerst een kijken. Kijk hoe de kater gehuisvest is. Uw poes moet er tenslotte bij straks. Vraag een kopietje van de stamboom zodat u deze nog eens kunt napluizen. Als alles geregeld is en de afspraak voor een dekking bij de volgende krolsheid is gemaakt, gaat u naar de dierenarts. De meeste dekkatereigenaren nemen genoegen met een FeLV en FIV test (kattenaids en leukemie) maar er zijn er ook die een FIP test vragen. Bij bepaalde rassen (zoals de Brits korthaar) is het belangrijk de bloedgroep te laten bepalen. Een poes met bloedgroep B mag eigenlijk niet gedekt worden door een kater met bloedgroep A. Andersom mag wel. Lees hiervoor “Bloedgroepen”op deze site. U laat de poes dus testen. Zorg ook dat uw poes tijdig is ingeënt, ontvlooit en ontwormd!! Wel, alles is nu gereed voor de dekkater. U merkt al gauw wanneer uw poes krols is. Zodra zij krols is belt u de dekkatereigenaar. Deze kan u dan vertellen of de kater “bezet”is of niet. Door tijdig te melden dat uw poes krols is, overvalt u de dekkatereigenaar er niet mee. U kunt dan een afspraak maken wanneer u de poes kunt komen brengen. Knip voordat u haar brengt haar nageltjes. Neem de papieren (testresultaten, inentingsboekje, stamboom) van uw poes mee. U hoeft geen eten mee te nemen. Ten eerste eet de poes haast niets als ze bij de kater zit en ten tweede zit het voer bij het dekgeld inbegrepen. Als u poes op een speciaal dieet is kunt u hierover met de dekkatereigenaar contact opnemen. U bent gearriveerd bij de dekkatereigenaar. Hij/zij zal de poes even bekijken en controleren op parasieten en andere uitwendige problemen. Vervolgens zal de poes vaak even afgescheiden van de kater worden gezet. Zo kunnen ze elkaar wel zien maar nog aanraken. Na een tijdje (het kan dat u dan al weg bent) word de poes bij de kater gezet en kan het feest beginnen. Na ongeveer 4 dagen zal de dekkatereigenaar contact met u opnemen. Deze zal u vertellen of er wel of geen dekkingen hebben plaatsgevonden en maakt een afspraak met u wanneer u de poes kunt komen ophalen. Als u de poes gaat ophalen neemt u een door uw vereniging aangeleverd dekbewijs mee en het afgesproken dekgeld (bij ieder ras verschillend). Het dekbewijs word gedeeltelijk door u, gedeeltelijk door de dekkatereigenaar ingevuld. U neemt u poes vervolgens mee naar huis.

  Zwangerschap
  Als de poes succesvol is gedekt zult u na een week of 3 wat veranderingen zien optreden. De poes slaapt erg veel en eet ook veel. U zult zien dat de tepeltjes van de poes wat donkerder van kleur en soms groter worden. Rondom de tepels zal het haar wijken. Waarschijnlijk is uw poes zwanger. Het is belangrijk dat u haar een goede voeding geeft gedurende haar zwangerschap.

  Let erg goed op met schoonmaakmiddelen, parasietenbestrijding en medicijnen. Niet alles mag voor een zwangere poes gebruikt worden!! Ongeveer 65 dagen na de dekking zal de poes gaan bevallen. Zorg dat u thuis bent rondom de bevallingsdatum; een raskat die haar hele leven gewend is onder de mensen te zijn, kan een bevalling soms niet alleen af!! Wat er allemaal kan gebeuren is niet leuk om te beschrijven dus zorg gewoon dat u thuis bent!! Een aantal dagen voor de uitgerekende bevallingsdatum zal de poes gaan zoeken naar een geschikte plaats om te bevallen. Het is prettig om voor haar een aantal dozen in huis te hebben. De dozen van de chips bij de supermarkt is bijzonder goed van maat en lekker sterk. Gebruik noooooooit!! Fruit/bananendozen. Deze bevatten nog gifresten.

  Als u van plan bent om vaker een nestje te krijgen is het maken van een werpkist erg handig. Maak deze ongeveer 50×50 cm groot en zo hoog dat de poes er net in kan staan. Het liefst met deksel die je open kan zetten en goed kan schoonmaken. Leg in de doos of kist een dikke laag handdoeken en een moltondoek. In handdoeken blijven kleine kittens die hun nagels nog niet kunnen intrekken vaak hangen. De poes zal vaak in de doos gaan graven om er een perfect nestje in te maken. Tegen de tijd dat ze echt gaat bevallen zal ze enigszins onrustig worden. Misschien verliest ze al wat vocht. De bevalling begint bijna zodra de vliezen breken. Zorg dat u rustig bij u poes gaat zitten. Op een gegeven moment krijgt ze weeën en persweeën. Na eventjes ziet u een vlies komen met hierin een hoofdje (in sommige gevallen een staartje; stuitligging). Na een paar maal persen komt er een kitten met een vlies daaromheen ter wereld. Zorg dat moeders in de kist/doos blijft! Indien het kitten los is van de placenta, of als de placenta al is meegekomen dan pakt u het kitten op. U wrijft het kitten in een ruwe handdoek goed droog, direct te beginnen bij het bekje en de neus. Wrijf het kitten lekker stevig droog. Wij werken altijd met een slijmzuigertje (te bestellen bij Spat, Fout! De hyperlinkverwijzing is ongeldig.) en zuigen hiermee het vruchtwater uit de neus en het mondje zodat de luchtwegen direct vrijkomen. Nadat u het kitten heeft opgewreven zit het nog vast aan de placenta dmv de navelstreng. Deze navelstreng kunt u met uw nagels door”bijten” op ongeveer 3 centimeter vanaf de buik van het kitten. Wees voorzichtig! Aangezien ik een vervent nagelbijter ben, heb ik een artillerieklem besteld bij Spat. Hiermee kunt u de navelstreng eerst afknijpen en vervolgens aan de zijde van de placenta met een gedesinfecteerde scherpe schaar knippen. Hierna legt u het kitten terug bij de moeder die het kitten waarschijnlijk direct verder gaat droogwassen, tenzij ze met de volgende weeën bezig is. Als moeders rustig is, kruipt het kitten waarschijnlijk direct naar de tepel. De allereerste melk is zeer belangrijk voor het kitten. Indien de weeën doorgaan zonder dat er een kitten geboren word, wacht dan niet te lang maar schakel een dierenarts in. Tel bij ieder kitten of u een placenta heeft meegekregen. Zo niet, dan moeten deze later alsnog allemaal komen. Gebeurd dit niet na enkele uren na de bevalling, schakel dan eveneens een dierenarts in. Kortom, bij twijfel over het welzijn van de moederpoes of 1 van de kittens, gelijk een dierenarts laten komen! Een kitten behoort iedere dag zo’n 10 gram aan te komen (grote nesten soms iets minder.) Koop dus een weegschaal die tot op de gram nauwkeurig weegt.

  Zodra een kitten niet goed aankomt of zelfs afvalt kan dit wijzen op een probleem. Schakel in dit soort gevallen wederom uw dierenarts in. Als verder alles goed gaat dan is het enige wat u hoeft te doen zorgen voor een schoon nestje voor moeder en de kittens, kittens wegen en genieten! Na een paar dagen gaan de oogjes open. Blijf het gewicht goed in de gaten houden.

  Bij een groot nest kan het zijn dat u een beetje moet gaan bijvoeren. Hiervoor zijn uitstekende kittenmelken in de handel zoals K.M.R (bij de dierenarts) en Litterlac (bij Spat). U kunt bij Spat ook hele goede flesjes met speentjes kopen speciaal voor kittens. Na een week of 4 a 5 kunt u beginnen met het voeden van vast voedsel. Wij beginnen altijd met Bambix met kittenmelk (zie merken hierboven). Wij zetten het kitten op tafel en voeren ze voorzichtig met een lepeltje. Kittens zijn niet gewend het hoofd omlaag te houden, vandaar. Langzaam houden we na een paar dagen het lepeltje steeds lager bij het bordje pap, totdat ze daar zelf uit gaan eten. Zodra ze dat kunnen kunt u heel langzaam beginnen een heeeeel klein beetje blikvoer voor kittens door de pap te mengen. Doe dit heel geleidelijk. Per paar dagen mengt u steeds meer vlees door de pap, net zo lang tot het alleen nog maar vlees is en geen pap meer. Hierna gaat u door het blikvoer geweekte kittenbrokjes mengen. Steeds meer brokjes, minder vlees. Op de leeftijd van 12 weken eten bijna altijd de kittens ook harde brokjes. Als het nestje een week of 2 oud is moet u namen gaan verzinnen voor op de stambomen. U vult de verenigingsformulier voor aanvraag stambomen in en stuurt deze op. U krijgt de stambomen dan thuisgestuurd.

  Kittenkopers
  U kondigt hier en daar uw nestje aan op internet, in magazines of bij kittenbemiddelingen. U wordt gebeld door aspirantkopers die graag een kitten willen hebben. Vraag deze mensen alles wat je wilt weten; waarom willen ze een kat, hebben ze al eens een kat gehad, hoe denken ze over het hebben van een kat enz. Uiteraard vermeld u de prijs van de kittens (informeer bij de vereniging en andere fokkers wat een gemiddelde prijs is van uw ras). U nodigt de mensen uit de kittens te komen bekijken als ze ouder dan 3 weken zijn (jonger dan dit is een risico! Kittens zijn zeer vatbaar voor ziekten en bacteriën). Als de mensen komen kijken vraag ze dan altijd hun handen bij binnenkomst te wassen. Laat ze de kittens bekijken en vertel alles wat te maken heeft met uw ras. Vertel ze oooook de nadelen!! Krijgt u geen goed gevoel bij de mensen, verkoop ze dan geen kitten. Hoe vervelend dit ook voor hen is, het zijn uw kittens en u bent er voor verantwoordelijk dat zij een goed tehuis vinden. Ervanuit gaande dat de mensen u bevallen maakt u een afspraak voor het volgende bezoek. In de tussentijd zorgt u ervoor dat de kittens op de leeftijd van 9 en 12 weken worden ingeënt en bekeken door de dierenarts. Bijna alle verenigingen hebben de regel dat een kitten het huis pas op de leeftijd van 12 of 13 weken het huis mogen verlaten. Houd u hieraan, het is belangrijk voor het welzijn van het kitten. Als het kitten het huis mag verlaten dan adviseer ik u het bij de mensen te gaan brengen. Zo kunt u zien hoe het kitten terechtkomt, en u kunt de mensen in hun eigen woning nog wat adviezen geven. U brengt de stamboom, eigendomscertificaat, inentingsboekje en een proefpakketje of klein zakje van het voer wat het kitten bij u was gewend mee. U heeft de mensen al verteld bij hun bezoeken wat zij in huis moeten hebben voor het kitten. U geeft de mensen alle papieren en het kitten en u ontvangt van hen het overeengekomen kittengeld. Twijfelt u of uw kitten het wel goed krijgt? Neem het dan linearecta weer mee naar huis!!

  Veel succes met uw nestje!!

  Dit stuk is geschreven op basis van eigen ervaringen. Er is op iedere regel een uitzondering, en heel veel fokkers zullen het weer anders doen dan wij. Wij hebben echter getracht een richtlijn te geven voor de beginnende fokker.

  Koopcontract kitten

  Onderstaand treft u een koopcontract aan welk u kan gebruiken bij de verkoop of aankoop van een kitten de schuin gedrukte tekst dient u nog te wijzigen. U kunt hier het word.doc downloaden en als U over Winzip beschikt hier de (zip file)

  Cattery (uw cattery naam)
  KOOPCONTRACT

  Uw naam
  Uw straat + huisnummer
  Uw postcode + woonplaats
  Tel: uw telefoon nr
  Email: uw emailadres
  Homepage: uw url/website

  De koper en verkoper van het kitten waarop dit koopcontract betrekking heeft, verklaart middels zijn/haar handtekening akkoord te gaan met alle bepalingen in dit contract. Dit contract is derhalve bindend.

  Gegevens Kitten:
  Naam:
  Ras:
  Kleur:
  Geboortedatum:
  Geslacht:
  Stamboomnummer:

  Gegevens Koper:
  Naam:
  Adres:
  Woonplaats:
  Tel:

  Verkoper verklaart hierbij dat de bovenvermelde kat op het moment van de verkoop naar haar beste weten en na onderzoek door de dierenarts, volledig gezond en vrij van ziekten, afwijkingen en enigerlei parasieten en/of huidaandoeningen. Verkoper verklaart het kitten alle benodigde zorg en aandacht te hebben gegeven, die het kitten nodig heeft om op te groeien tot een gezonde en sociale kat. Verkoper verklaart het kitten de benodigde inentingen (twee) en wormenkuren te hebben gegeven.

  Verkoper verklaart hierbij het inentingsboekje, de stamboom en het eigendomscertificaat aan koper te hebben afgegeven.

  Verkoper verklaart slechts met katten te fokken die naar haar weten volledig gezond zijn en vrij van ziekten en parasieten en erfelijke aandoeningen..

  Verkoper raad de koper aan het kitten binnen 5 werkdagen te laten onderzoeken door een erkende dierenarts. Verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen middels het vergoeden van dierenartskosten indien het kitten binnen 5 dagen na overdracht een besmettelijke ziekte dan wel virus blijkt te hebben welke het dier zou moeten hebben opgelopen bij verkoper. De dierenarts dient hiervoor een verklaring af te geven.

  Verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen middels het gratis aanbieden van een kitten van het zelfde ras, dan wel teruggave van de aankoopprijs die is overeengekomen bij de aankoop van het kitten, wanneer blijkt dat het kitten voor de leeftijd van 3 jaar zal overlijden als gevolg van inwendige afwijkingen die het dier niet in staat stellen volwassen te worden en die op het moment van verkoop niet zichtbaar waren en derhalve niet bekend bij verkoper en de koper. Het betreft hier aangeboren of erfelijke afwijkingen (geen besmettelijke ziekten of virussen). Mocht het kitten binnen 3 jaar komen te overlijden dan moet dit door een erkend dierenarts schriftelijk, op officieel briefpapier met redenen en vermelding van gevonden afwijkingen worden verklaard, en door de onderzoekende dierenarts met de hand worden ondertekend. Dierenartskosten worden niet door de verkoper vergoed.

  Verkoper zal met de koper een schaderegeling treffen middels het gratis aanbieden van een kitten van het zelfde ras uit andere ouderdieren, dan wel teruggave van het aankoopgeld, binnen 1 jaar na bekend maken overlijden, wanneer blijkt dat het kitten gedurende zijn leven overlijd als gevolg van inwendige afwijkingen die het dier niet in staat stellen volwassen te worden en die op het moment van verkoop niet zichtbaar waren en derhalve niet bekend bij de koper. Het betreft hier aangeboren en/of erfelijke afwijkingen (geen besmettelijke ziekten of virussen). Mocht het kitten gedurende zijn leven vroegtijdig overlijden als gevolg van deze afwijking, dan moet dit door een erkende dierenarts schriftelijk, op officieel briefpapier met reden en vermelding van gevonden afwijkingen worden verklaard en door de onderzoekende dierenarts met de hand worden ondertekend. Dierenartskosten worden niet door de verkoper vergoed.

  Paraaf verkoper                                             Paraaf koper


  (blad 2)

  In geval van het ontdekken van een erfelijke afwijking bij het kitten gedurende zijn of haar leven, is koper verplicht verkoper hiervan op de hoogte te stellen. Op deze wijze kan verkoper beslissen bepaalde fokdieren uit te sluiten van de fok. Verkoper heeft ten allen tijde recht op een second opinion onderzoek door een dierenarts van haar keuze. De kosten van een second opinion onderzoek zijn op rekening van verkoper. Koper is verplicht aan dit laatstgenoemde onderzoek mee te werken teneinde recht te hebben op een schaderegeling met verkoper.

  Koper verklaart het aangekochte kitten een liefdevol tehuis te geven. Koper verklaart de kat niet op te sluiten in kooien. Koper verklaart verkoper zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van het eventuele vroegtijdige overlijden van de aangekochte kat.

  Koper verklaart, voor eventuele uithuisplaatsing van het kitten, onmiddellijk verkoper hiervan op de hoogte te stellen. Indien er nog geen eventueel nieuw huis voor het kitten beschikbaar is, is koper verplicht de verkoper de gelegenheid te bieden het kitten voor de aankoopprijs terug te kopen. Koper verklaart het kitten nimmer in een asiel te plaatsen.

  Verkoper verklaart het kitten ten allen tijde terug te zullen nemen indien de koper dit wil. Hiervoor zal geen vergoeding door verkoper aan koper worden gegeven.

  Koper verklaart geen handelaar te zijn en het kitten bij koper in huis op te laten groeien en te houden als huisdier. Indien koper wenst te gaan fokken met het kitten, dan adviseert verkoper hierbij indien koper dit wenst. Verkoper verklaart dat er op het moment van verkoop geen aanwijsbare redenen zijn om niet met het kitten te fokken.

  Alle juridische kosten voortvloeiend uit de overtreding tegen dit koopcontract opgenomen bepalingen en afspraken komen voor rekening van de koper.

  Aldus in tweevoud opgemaakt dd.

  Handtekening Verkoper                               Handtekening Koper

  Oogontsteking bij kittens

  Wat moet je doen als het oog dicht zit bij een katje ouder dan 10 dagen.
  10 dagen oud kitten met een open oogje

  Normaal gaan de oogjes na 10 dagen open
  Na 10 dagen gaan de oogjes open. De oogleden zijn aan elkaar verkleefd door een laagje talg. Dit lost op na 10 dagen en dan gaan de oogjes. Zie foto hiernaast.


  Wat te doen als de oogjes niet open gaan?

  Bij sommige kittens gaan de oogjes niet na 10 dagen open of de oogleden gaan wel open maar zie je pus op het oogje en niet een schoon oogje.
  Dit wordt veroorzaakt door een oogontsteking. Dit komt meestal door een bacteriele infectie die ze (waarschijnlijk) hebben opgelopen in de baarmoeder. Door de pusvorming kunnen zelfs de oogleden die al open waren weer gaan verkleven. Zie foto’s hieronder.

  Kitten van 14 dagen met een dicht oog en een pussend oog tgv een oogontsteking Kitten van 14 dagen met een dicht oog en een pussend oog tgv een oogontsteking

  Oogleden gaan opbollen
  De oogleden kunnen zelfs opbollen of bomberen als ze niet los van elkaar gaan. Als de oogleden open gaan gaat de druk eraf en kun je het oog gaan behandelen. Echter als het oogje niet open gaat moeten de oogleden door een dierenarts van elkaar gehaald worden om het oog te kunnen behandelen.
  Als er te lang een pussend oog blijft bestaan kan het hoornvlies van het oog blijvend beschadigd raken. Vroeg ingrijpen en behandelen is daarom zeer belangrijk.

  Kitten van 14 dagen oog zalven


  Therapie

  Met behulp van oog zalf kan de ontsteking tot rust gebracht worden en kan het oog zich herstellen. Als er veel pus aanwezig is wordt het oog eerst uitgespoeld met een middel dat pusoplossend werkt.


  Prognose

  De prognose is heel goed als er snel ingegrepen wordt. Ons advies als katten dierenartsen is dan ook: indien het oog na 10 dagen nog dicht zit of als er pusoogjes zijn bij jonge kittens, neem dan contact op met je dierenarts. Het is belangrijk om in een vroeg stadium de ogen al te behandelen.


  5 dagen later

  Zoals je op de foto’s kan zien knappen de ogen vrij snel op na deze behandeling. Deze foto’s zijn van het kitten 4 dagen na de bovenstaande foto’s

  Kitten van 18 dagen met schone oogjes door de oogzalf Kitten van 18 dagen met schone oogjes door de oogzalf

  Het opvoeden van een moederloos kitten

  Het gebeurt soms : het moederdier overleeft een bevalling niet, of verstoot haar jongen of geeft onvoldoende tot geen melk.
  Wat ook al eens voorvalt – spijtig genoeg – is dat mensen ongewenste kittens of pups op straat zetten. Een toevallige wandelaar neemt dat hoopje ellende mee naar huis … en hoe moet het nou verder ?

  Weet dat u een enorme taak op zich neemt, want een honden- of een kattenmoeder vervangen is geen sinecure. De gulden regel is zeer kort samen te vatten in drie woorden : warmte – voedsel – rust.

  Warmte …
  Een pup/kitten is zeer gevoelig aan onderkoeling, immers de vacht is nagenoeg onbestaande, het relatief groot lichaamsoppervlak zorgt voor een intense warmteuitwisseling en de ‘lichaamsthermostaat’ werkt nog niet optimaal zoals bij volwassen dieren. Wanneer er een moederdier en nestgenoten zijn, geeft dit minder problemen : ze houden elkaar lekker warm, alhoewel zelfs in zulke normale omstandigheden, een warmte-lamp toch gewenst is. Het kleine ding op zichzelf moet dus zeker verwarming krijgen, het best via de rode warmte lampen. Een ideaal ‘nest’ is een houten wijnkist met een dikke laag krantenpapier op de bodem met daar bovenop een laken. Het hout geeft een warme, tochtvrije beschutting, het diertje kan dankzij de wanden niet uit het nest wegrollen en zodoende in de kou terecht komen. De warmte-lamp is nodig zowel overdag als ’s nachts tot het diertje zo’n week of 4 is, daarna is bijverwarming nodig ’s nachts, eventueel overdag afhankelijk van de verwarmingssituatie in huis.

  Rust …
  Net als kleine mensjes hebben ook kleine diertjes hun rust broodnodig. Let dus goed op : voor kinderen is zo’n pup/kitten onweerstaanbaar en ze zullen het diertje te pas en te onpas wakker maken, knuffelen en storen. Dit moet zeker vermeden worden. Het diertje moet enkel wakker gemaakt worden voor de voeding, tussen 2 eetbeurten in laat u het slapen.

  Zorg ook dat het ‘nest’ niet op drukke plaatsen van het huis staat, een rustig schemerig hoekje is het best.

  Voedsel …
  Dit hoofdstuk geeft de meeste problemen en is de echte struikelblok in de verzorging van de moederloze. Een eerste moeilijkheid: heeft het pupje/kitten de biestmelk gedronken of niet. De biestmelk is de eerste melk die de moeder produceert en bevat tal van afweerstoffen die het jonge ding bij de eerste zuigbeurt binnen krijgt. Deze afweerstoffen verdedigen het jong de eerste paar weken tegen allerlei ziekten. Deze biest is door niets te vervangen. Als het jong het niet heeft gezogen, zijn de overlevingskansen beduidend kleiner.

  Daarna de echte melkvoeding : er zijn nu zeer goede melkvervangers op de markt, die de kwaliteit van katten- of hondenmelk sterk benaderen (te koop bij dierenarts of apotheek). Deze melk wordt verkocht onder de vorm van poeder dat moet opgelost worden in gekookt afgekoeld water (temperatuur van 38 °C). Het jong moet om de 3 à 4 uur gevoed worden (ook ’s nachts) met een pipet kunstmelk. De hoeveelheid geeft het jong perfect aan : het zal zuigen tot ie voldoende heeft gehad voor de lopende voederbeurt.

  Zeer belangrijk is het feit dat u het jong zal moeten helpen met urineren en defeceren. Als u de kans krijgt moet u eens een normaal nest van moeder met jongen observeren : de eerste weken zal u geen bevuild nest zien, voor de simpele reden dat het moederdier de kleintjes helpt met de behoeftenproductie en die zelf oplikt. Het moederdier zal geregeld de jongen krachtig over de buik likken : deze massage zorgt er voor dat het jong zal urineren en defeceren, dit likt de moeder meteen op.

  Het masseren zal u dus ook moeten doen : met een doekje masseert u het buikje enkele malen per dag zodat het jong z’n afvalstoffen kwijt kan. Een druppeltje olie aan het jong geven helpt wel bij echt lastige stoelgang. De melkvoeding moet volgehouden worden tot een leeftijd van ca 6 weken, uiteraard neemt het aantal voederbeurten per dag af met de vorderende leeftijd.

  Vanaf de leeftijd van circa 3 weken mag u het jong al aangepast blikvoer voorschotelen (poes : whiskas voor jonge poesjes; hond : blikvoer voor pups, hiervan hebben al veel verschillende merken iets op de markt gebracht). Zorg er wel voor dat het blikvoer op lichaamstemperatuur en in kleine hoeveelheden wordt verstrekt.

  De regel is : als u het redt tot het diertje blikvoer begint te eten en zelfstandig zijn behoeften kan doen, is er een zeer grote overlevingskans.

  En verder …
  Moederloze jongen moeten uiteraard ook ontwormd en gevaccineerd worden. De ontworming begint u best op een leeftijd van 3 weken met een pasta en herhaalt u om de 3 weken. Vaccineren gebeurt in regel op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken voor de pup, op 9 en 12 weken voor het kitten, zo ook de moederlozen, ik zou zelfs zeggen: zeker de moederlozen, want zij hebben de afweer via de moedermelk moeten missen.

  Wanneer de moederloze jongen opgroeien hebben ze op latere leeftijd echt geen achterstand meer, wat meer is : zo’n jong is erg sociaal en erg aan mensen gewend door die dagelijkse manipulatie door mensenhanden. Soms zie je wel opvoedingsproblemen door het feit dat het jong nooit gecorrigeerd is geworden door het moederdier en/of nestgenoten. Een goede kennis van honden/kattenpsychologie is zeker meegenomen en tips vragen aan de dierenarts/gedragstherapeut in verband met correcte opvoeding van het jonge ding is geen overbodige luxe.

  Hou de tips in uw achterhoofd, heb een ijzeren wilskracht en de natuur zal u belonen met een gezond en lief pupje of kitten.

  Een weeskitten grootbrengen

  Soms kan het gebeuren dat een moederpoes haar kittens verstoot. Er kan de mamapoes ook iets overkomen zijn waardoor de kittens moederziel alleen achterblijven. Jammer genoeg worden er nog steeds kittens harteloos gedumpt maar kittens zijn totaal afhankelijk van hun moeder en kunnen dus niet op hun eentje overleven. Directe zorg is heel belangrijk!

  Surrogaatmoeder
  De beste oplossing zou zijn dat de kittens geadopteerd worden door een surrogaatmoeder, dus een andere moederpoes met een nestje. Dit is niet makkelijk te vinden, maar je kan het altijd proberen via een dierenarts of kattenvereniging.  Lukt dit niet dan heb je twee mogelijkheden: de gevonden kittens naar een asiel brengen of ze zelf verzorgen. Maar hoe doe je dat, een weeskitten grootbrengen?
  Zelf de kittens opvoeden
  Eerst en vooral moet je erg gemotiveerd zijn, het is geen makkelijke klus om weeskittens te verzorgen. Het brengt echter wel veel voldoening en je krijgt heel wat liefde in de plaats! Je hebt een speciaal kittenzuigflesje en kittenmelk nodig, verkrijgbaar bij een dierenarts of dierenwinkel. Verder heb je heel wat liefde, tijd en geduld nodig.
  Warmte en geborgenheid
  Aangezien de kittens hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het belangrijk om hen goed warm te houden. Leg ze in een knusse doos met dekentjes. Een warmwaterkruik met een dekentje rond kan de geborgenheid van de moederpoes imiteren. Zorg er voor dat de kittens in een tochtvrije ruimte liggen. Geef de kittens veel liefde en aandacht, streel hen regelmatig om hen de nodige lichaamscontact te bieden. Wanneer de kittens groter worden kan je met hen spelen. Kittens die door een mens werden grootgebracht houden er vaak een sterke band met mensen op na.
  Voeding
  Op de verpakking staat aangegeven hoe je de speciale kittenmelk moet bereiden. Je kan ’s morgens genoeg melk aanmaken voor de hele dag en dit in de koelkast bewaren. Verwarm de melk tot ongeveer zevenendertig graden vooraleer je de kittens voedt. Let er op dat het gaatje in de speen niet te groot is, anders kunnen de kittens zich verslikken in de melk. De eerste week moeten de katjes om de twee uur gevoerd worden, ook ’s nachts! Tijdens de tweede week geef je hen overdag om de twee uur de fles en ’s nachts om de drie uur. In de derde week hebben ze overdag om de drie uur een voeding nodig, maar hoef je er ’s nachts nog maar één te geven. Vanaf dan kun je de kittens geleidelijk doen wennen aan blikvoer en geweekte kittenbrokjes in combinatie met wat melk.
  Ontlasting
  De eerste drie weken van hun leven kunnen jonge katjes zich niet zelf ontlasten. De moederpoes likt de kittens stevig over hun buik en anus. Ook de ontlasting likt ze weg. Daarom is het belangrijk om de kittens na de maaltijd met een vochtig warm watje over hun buikje en anus te masseren tot ze zichzelf ontlasten. Het is even wennen maar niet zo moeilijk als het lijkt. Lukt het niet om de katjes te laten ontlasten? Raadpleeg dan binnen de drie dagen een dierenarts.  Weeg de katjes ook elke dag om te kijken of ze genoeg aan gewicht

   

   

  kittens
  Advertenties

  5 responses

  15 11 2010
  nelson2tm

  kiities

  30 01 2013
  Kristopher

  I love what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting!
  Keep up the very good works guys I’ve included you guys to blogroll.

  21 09 2014
  Johng189

  Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it. ddadkgddaeaf

  21 09 2014
  Johnc526

  Thanks so much for sharing all with the awesome info! I am looking forward to checking out far more posts! bbdfadbeecgk

  21 09 2014
  Johne667

  Hello, I desire to subscribe for this blog to obtain most recent updates, thus where can i do it please help. kdgadddddede

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s
  %d bloggers liken dit: